Rokumentarni dani po prvi put od 26. do 28. maja
Objavljeno: Petak, Maj 12, 2017 - 16:22

Nikšić će od 26. do 28. maja biti domaćin manifestacije Rokumentarni dani, u čijem fokusu su muzički dokumentarci.

Foto : Ilustracija

Događaj koji se po prvi put održava u Crnoj Gori ima za cilj da približi rokenrol na jedan novi način.

“Kroz prikazivanje dokumentarnih filmova dugog i kratkog metra i probranog arhivskog materijala, namjera nam je da publici predstavimo neke od njegovih najljepših, najdirljivijih, ali i onih drugih, najtužnijih priča”, naveli su organizatori portal Bučan pas i JU Zahumlje.

Iako je ove godine fokus na muzičko-filmskom stvaralaštvu zemalja bivše Jugoslavije, u program su uvrštena ostvarenja nastala u produkciji devet evropskih zemalja.

“Tako da će se naša publika upoznati ne samo sa regionalnim pričama i iskustvima njihovih autora, već i sa tim kako našu muzičku scenu vide Italijani, Bugari, Francuzi… Svim ostvarenjima ovo će biti crnogorska premijera, dok će tri filma imati prvo prikazivanje u Nikšiću”, stoji u najavi.

Tokom tri dana festivala, neće biti zaobiđena ni crnogorska muzička istorija.

“Zahvaljujući Crnogorskoj kinoteci koja nam je posudila arhivski material, ali i ličnim arhivima pojedinaca, djelove njene specifičnosti i dinamike u periodu od 1960. godine do 1990. godine publika će prvi put imati prilike da vidi koncipirano i na jednom mjestu. Sve to zaokružiće priča o današnjem stvaralaštvu u Crnoj Gori kroz premijeru jednog filma snimljenog u sopstvenoj produkciji, izložbi likovnog materijala vezanog za domaću muziku i promociji novih audio izdanja crnogorskih autora”, kažu organizatori i najavljuju da će u narednim danima, do početka festivala, biti više riječi o svim aktivnomstima koje će se desiti u okviru Rokumentarnih dana.

Osim filmskog programa, koji će uskoro biti najavljen, publika će imati priliku da uživa u cjelodnevnim pratećim programima, koji će činiti tribine sa zanimljivim autorima iz regiona, izložbe i koncerti, dok će poseban dio biti posvećen strip umjetnosti.​

“O svemu ovome, kao i o satnici manifestacije biće više riječi uskoro. Ulaz na sve projekcije filmova i sav prateći program je besplatan”, dodali su o projektu koji je podržan od Ministarstva kulture Crne Gore.

Zaštitni znak RD-a je je djelo mladog i perspektivnog strip autora i ilustratora iz Nikšića - Veljka Miljanića. 

Sva dešavanja će se odigrati u prostoru KUD Zahumlje i klubu Blues Brothers bar.​

Više informacija o manifestaciji Rokumentarni dani može se pronaći na linkovima www.rokumentarnidani.me i www.facebook.com/rokumentarnidani

 

Ukupno ocjena: 28

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Četvrtak, Decembar 14, 2017 - 12:42
Završeni XX Nikšićki književni susreti: Uručene nagrade „Mirko Banjević“

Stihovima 13 istaknutih pjesnika i uručivanjem nagrade „Mirko Banjević“ sinoć su završeni još jedni Nikšićki književni susreti i to jubilarni, 20. po redu.

Srijeda, Decembar 13, 2017 - 13:14
Nikšićanka Ana Pejović dobitnica nagrade "Mirko Banjević"

Na konkursu za nagradu „Mirko Banjević“, koju dodjeljuje istoimena književna zajednica, konkurisala su 23 ugledna crnogorska stvaraoca sa 26 knjiga (16 knjiga poezije i 10 knjiga proze). Tradicionalno se dodjeljuju tri ravnopravne nagrade.

Srijeda, Decembar 13, 2017 - 09:17
Nikšićki književni susreti: Veče nikšićkih pjesnika i prijatelja

U okviru XX Nikšićkih književnih susreta, u koncertnoj sali Muzičke škole "Dara Čokorilo" u 20h, biće upriličeno Veče nikšićkih pjesnika i prijatelja.

Srijeda, Decembar 13, 2017 - 07:46
Poetski časovi u osnovnim školama „Dobrislav - Đedo Perunović“ i „Dušan Đukanović“

U okviru manifestacije XX Nikšićki književni susreti, danas će u OŠ „Dobrislav - Đedo Perunović“ Bogetići u 9h i u OŠ „Dušan Đukanović“ Lukovo u 11h biće upriličeni poetski časovi sa crnogorskim dječjim pjesnicima.

Utorak, Decembar 12, 2017 - 16:20
Filozofski fakultet: Sjutra promocija knjige „Antropologija konzumerizma“

Filozofski fakultet Nikšić – Studijski program za sociologiju organizuje promociju knjige „Antropologija konzumerizma“ prof. dr Lidije Vujačić.