Rokumentarni dani po prvi put od 26. do 28. maja
Objavljeno: Petak, Maj 12, 2017 - 16:22

Nikšić će od 26. do 28. maja biti domaćin manifestacije Rokumentarni dani, u čijem fokusu su muzički dokumentarci.

Foto : Ilustracija

Događaj koji se po prvi put održava u Crnoj Gori ima za cilj da približi rokenrol na jedan novi način.

“Kroz prikazivanje dokumentarnih filmova dugog i kratkog metra i probranog arhivskog materijala, namjera nam je da publici predstavimo neke od njegovih najljepših, najdirljivijih, ali i onih drugih, najtužnijih priča”, naveli su organizatori portal Bučan pas i JU Zahumlje.

Iako je ove godine fokus na muzičko-filmskom stvaralaštvu zemalja bivše Jugoslavije, u program su uvrštena ostvarenja nastala u produkciji devet evropskih zemalja.

“Tako da će se naša publika upoznati ne samo sa regionalnim pričama i iskustvima njihovih autora, već i sa tim kako našu muzičku scenu vide Italijani, Bugari, Francuzi… Svim ostvarenjima ovo će biti crnogorska premijera, dok će tri filma imati prvo prikazivanje u Nikšiću”, stoji u najavi.

Tokom tri dana festivala, neće biti zaobiđena ni crnogorska muzička istorija.

“Zahvaljujući Crnogorskoj kinoteci koja nam je posudila arhivski material, ali i ličnim arhivima pojedinaca, djelove njene specifičnosti i dinamike u periodu od 1960. godine do 1990. godine publika će prvi put imati prilike da vidi koncipirano i na jednom mjestu. Sve to zaokružiće priča o današnjem stvaralaštvu u Crnoj Gori kroz premijeru jednog filma snimljenog u sopstvenoj produkciji, izložbi likovnog materijala vezanog za domaću muziku i promociji novih audio izdanja crnogorskih autora”, kažu organizatori i najavljuju da će u narednim danima, do početka festivala, biti više riječi o svim aktivnomstima koje će se desiti u okviru Rokumentarnih dana.

Osim filmskog programa, koji će uskoro biti najavljen, publika će imati priliku da uživa u cjelodnevnim pratećim programima, koji će činiti tribine sa zanimljivim autorima iz regiona, izložbe i koncerti, dok će poseban dio biti posvećen strip umjetnosti.​

“O svemu ovome, kao i o satnici manifestacije biće više riječi uskoro. Ulaz na sve projekcije filmova i sav prateći program je besplatan”, dodali su o projektu koji je podržan od Ministarstva kulture Crne Gore.

Zaštitni znak RD-a je je djelo mladog i perspektivnog strip autora i ilustratora iz Nikšića - Veljka Miljanića. 

Sva dešavanja će se odigrati u prostoru KUD Zahumlje i klubu Blues Brothers bar.​

Više informacija o manifestaciji Rokumentarni dani može se pronaći na linkovima www.rokumentarnidani.me i www.facebook.com/rokumentarnidani

 

Ukupno ocjena: 39

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Utorak, Mart 20, 2018 - 12:40
“Slatko spavaj”, nježni dodir prošlosti

Svaki muzej, pa i naš, čuva u depoima predmete iz prošlosti za budućnost. U muzejskim vitrinama u stalnim postavkama se po pravilu nalaze eksponati koji imaju najveći umjetnički, zanatski ili istorijski značaj. Zbog toga posjetioci uglavnom nemaju priliku da vide one, naizgled, obične predmete koji su pravo blago i koji nam približavaju i oslikavaju svakodnevni život i duhovnost jednog naroda, njegove običaje i vjerovanja, kazala je direktorica JU “Muzeji i galerije” Nikšić, Jelena Đukanović.

Utorak, Mart 20, 2018 - 08:05
Otvaranje „Dana Frankofonije“: Džez koncert Veronik Erman Samben

Ovogodišnji „Dani Frankofonije“ biće otvoreni večeras u 20h u Nikšićkom pozorištu, džez koncertom u izvođenju talentovane Veronik Erman Samben.

Utorak, Mart 20, 2018 - 07:43
Evo šta je na današnjem repertoaru bioskopa Cinema 213

U bioskopu Cinema 213 danas će se prikazati četiri filma.

Ponedjeljak, Mart 19, 2018 - 10:16
Nikšićko pozorište: Koncert američke plesne grupe Fly Dance Company

Američka hip-hop i break-dance plesna grupa Fly Dance Company (The Gentlemen of Hip-Hop) održaće koncert u Nikšićkom pozorištu večeras sa početkom u 20h.

Ponedjeljak, Mart 19, 2018 - 09:44
Otkazano predavanje „Helada: neispričane priče“

Predavanje „Helada: neispričane priče“, čije je održavanje bilo zakazano za danas u 18h u IPC Tehnopolis, povodom nacionalnog praznika Republike Grčke, otkazano zbog bolesti predavača atašea Ambasade Grčke u Crnoj Gori Gerasimosa Christatosa.