Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Rokumentarni dani po prvi put od 26. do 28. maja

18447794_10207375951797340_1172445697_n
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 12.05.2017. u 14:22

Nikšić će od 26. do 28. maja biti domaćin manifestacije Rokumentarni dani, u čijem fokusu su muzički dokumentarci.

Događaj koji se po prvi put održava u Crnoj Gori ima za cilj da približi rokenrol na jedan novi način.

“Kroz prikazivanje dokumentarnih filmova dugog i kratkog metra i probranog arhivskog materijala, namjera nam je da publici predstavimo neke od njegovih najljepših, najdirljivijih, ali i onih drugih, najtužnijih priča”, naveli su organizatori portal Bučan pas i JU Zahumlje.

Iako je ove godine fokus na muzičko-filmskom stvaralaštvu zemalja bivše Jugoslavije, u program su uvrštena ostvarenja nastala u produkciji devet evropskih zemalja.

“Tako da će se naša publika upoznati ne samo sa regionalnim pričama i iskustvima njihovih autora, već i sa tim kako našu muzičku scenu vide Italijani, Bugari, Francuzi… Svim ostvarenjima ovo će biti crnogorska premijera, dok će tri filma imati prvo prikazivanje u Nikšiću”, stoji u najavi.

Tokom tri dana festivala, neće biti zaobiđena ni crnogorska muzička istorija.

“Zahvaljujući Crnogorskoj kinoteci koja nam je posudila arhivski material, ali i ličnim arhivima pojedinaca, djelove njene specifičnosti i dinamike u periodu od 1960. godine do 1990. godine publika će prvi put imati prilike da vidi koncipirano i na jednom mjestu. Sve to zaokružiće priča o današnjem stvaralaštvu u Crnoj Gori kroz premijeru jednog filma snimljenog u sopstvenoj produkciji, izložbi likovnog materijala vezanog za domaću muziku i promociji novih audio izdanja crnogorskih autora”, kažu organizatori i najavljuju da će u narednim danima, do početka festivala, biti više riječi o svim aktivnomstima koje će se desiti u okviru Rokumentarnih dana.

Osim filmskog programa, koji će uskoro biti najavljen, publika će imati priliku da uživa u cjelodnevnim pratećim programima, koji će činiti tribine sa zanimljivim autorima iz regiona, izložbe i koncerti, dok će poseban dio biti posvećen strip umjetnosti.​

“O svemu ovome, kao i o satnici manifestacije biće više riječi uskoro. Ulaz na sve projekcije filmova i sav prateći program je besplatan”, dodali su o projektu koji je podržan od Ministarstva kulture Crne Gore.

Zaštitni znak RD-a je je djelo mladog i perspektivnog strip autora i ilustratora iz Nikšića – Veljka Miljanića. 

Sva dešavanja će se odigrati u prostoru KUD Zahumlje i klubu Blues Brothers bar.​

Više informacija o manifestaciji Rokumentarni dani može se pronaći na linkovima www.rokumentarnidani.me i www.facebook.com/rokumentarnidani

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U sali “Zahumlja” u 18 časova biće predstavljeno kritičko izdanje „Šćepan Mali“, Petra II Petrovića Njegoša. Priređivač izdanja je prof. dr Radmilo Marojević.