Autor: onogost.me
Foto: Preporod
16:03
21.11.2019.

Održan Regionalni forum o zavisnosti i oporavku od droga

U sklopu projekta ''Biram oporavak'', u Beogradu, je od 19. do 20. novembra održan prvi Regionalni forum o zavisnosti i oporavku od droga. 


Organizatori Regionalnog foruma su partnerske organizacije, Preporod iz Crne Gore, Proslavi oporavak, Bosna i Hercegovina, Izlazak, Srbija i Svjetska federacija za borbu protiv droge WFAD, Švedska. Organizatori su rekli da je forum bio koncipiran tako da u središtu svog zbivanja ima oporavak kao metodološki okvir u tretiranju zavisnosti. 

"Ovaj događaj je od izuzetnog značaja, obzirom da je okupio preko 170 relevantnih aktera koji u pomenutim državama rade unutar ove problematike. Samo iz Crne Gore, učešće je uzelo 20 pojedinaca koji reprezentuju najznačajnije institucije sistema, javne ustanove i organizacije civilnog društva. Okupljeni su imali tu privilegiju da im se obrate najeminentniji govornici iz cijelog svijeta, koji djeluju unutar metodologije oporavka, te da prenesu poruku Balkanu da je oporavak od zavisnosti ne samo moguć, već realan i itekako poželjan okvir, sa preduslovom da iza njega stoji sistem i motivisani zagovornici. Ono što je takođe svima bilo jako dragocjeno je prilika da čuju primjere dobre prakse, od Engleske, Škotske, Belgije, Norveške, Španije , Italije, pa do Hrvatske i njenog primjera direktnog učešća vlade u programe rehabilitacije i resocijalizacije, koji pokazuju rezultate na svim poljima, a najvažnije da se plodovi činjenja zvaničnih institucija vrlo direktno odslikavaju u životima ljudi koji su imali ili još uvijek imaju problem sa zavisnošću", kazali su iz Preporoda.

Forum su prigodnim govorima otvorili Milan Pekić, direktor Kancelarije za borbu protiv droga Srbija, Ilija Plavšu, predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Jasna Sekulić, rukovodioc Odjeljenja za kreiranje politika za sprječavanje zloupotrebe droga u Ministarstvu zdravlja Crne Gore, Esbjorn Hornberg, Predsjednik Svjetske federecije za borbu protiv droga (WFAD), Stohkolm, te Miloš Stojanovića Kancelarije UNODC Srbija.

Nakon završetka Regionalnog foruma, participanti su istakli kako je organizacija ovakvih događaja neophodna, kako bi se u kontinuitetu razmjenjivali primjeri dobre prakse, relevantne informacije i motivacija, i sa kojih je moguće da poteknu ideje koje bi bile primjenjive i iskoristive ne samo u svojim sredinama i državama, već i regionalno, što se na ovom skupu i desilo.

Cjelokupni projekat ''Biram oporavak'' se već tri godine sprovodi u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Srbiji, u partnerstvu sa Svjetskom federacijom za borbu protiv droga WFAD.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:56
  25.6.2021.

  Vlada Crne Gore, kako je i obećao u predizbornoj kampanji, pomoći obnovu Sabornog Hrama Svetog Vasilija Ostroškog i platoa ispred hrama, kazao je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić prilikom posjete episkopskoj rezidenciji u Nikšiću novoizabranog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.

 • 07:59
  25.6.2021.

  Vlada je donijela odluku o broju studenata za upis u prvu godinu osnovnih studija na Univerzitetu Crne Gore za studijsku 2021/2022. godinu koji se finansiraju iz Budžeta Crne Gore i data  saglasnost na Konkurs za upis u prvu godinu osnovnih studija za narednu studijsku godinu kojim je predviđen upis 3.331 studenta, odnosno 232 studenta manje u odnosu na prethodnu godinu kada je predložen upis 3.563 studenta.

 • 20:34
  24.6.2021.

  Možda ti djeluje kao mali doprinos, ali udruženom akcijom, kroz kampanju „Amo da čistimo“ pokazaćemo da je čista priroda uvijek u modi i u srcu svih onih koji, kao i Nikšićko Pivo, znaju šta su neprolazne vrijednosti. 

 • 18:47
  24.6.2021.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.