Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
19:17
30.4.2019.

Obilježavanje Svjetskog dana metrologije

Zavod za metrologiju od 6. do 15. maja 2019. organizuje „Otvorene dane“ za učenike osnovnih i srednjih škola.


Planirano je da u tom periodu laboratorije Zavoda za metrologiju posjeti preko 600 učenika iz 16 osnovnih i sedam srednjih škola iz Podgorice, Danilovgrada, Cetinja, Budve, Ulcinja, Bara, Nikšića, Pljevalja i Bijelog Polja.

"Učenicima će u Zavodu za metrologiju biti predstavljeni državni etaloni i prisustvovaće jednostavnijim postupcima mjerenja u nacionalnim kalibracionim laboratorijama za oblast metrologije mase, pritiska, dužine, električnih veličina, temperature, zapremine, vremena i frekvencije", naveli su iz Zavoda i dodali da se „Otvoreni dani“ organizuju u okviru proslave Svjetskog dana metrologije koji se, u više od 80 država, obilježava 20. maja.

Ovogodišnji Svjetski dan metrologije obilježava se temom „Međunarodni sistem jedinica – Suštinski unaprijeđen“.

"Tema je odabrana u skladu sa odlukom kojom je Generalna konferencija za tegove i mjere, 16. novembra 2018, potvrdila jednu od najvećih promjena Međunarodnog sistema jedinica (SI) od njegovog usvajanja. U izmijenjenom Međunarodnom sistemu jedinica, kilogram, amper, kelvin i mol biće redefinisani u pogledu konstanti. Navedene promjene stupiće na snagu 20. maja 2019, na dan obilježavanja Svjetskog dana metrologije. Međunarodni sistem jedinica, shodno navedenom, biće zasnovan na definicijama povezanim sa zakonima fizike, što mu omogućava da podrži dalji razvoj tehnologije i nauke o mjerenju", objasnili su oni.

Zavod za metrologiju na Svjetski dan metrologije 20. maja 2019. organizovaće i uručivanje nagrada za 12 najboljih ekipa osnovnih i srednjih škola koje su se takmičile u nagradnom konkursu „Ljepota kristala“. Takmičenje je organizovano od 19. decembra 2018. do 19. aprila 2019. za 82 takmičarske ekipe iz 17 osnovnih i 10 srednjih škola iz čitave Crne Gore.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:05
  23.9.2021.

  Neko po svijetu putuje stopom, biciklom, motorima ili automobilima, međutim grupa od devet turisita iz Njemačke i Austrije juče je u Nikšić sletjela svojim ultralakim letjelicama. Na proputovanju su kroz Evropu, a zadržaće se na aerodromu na Kapinom polju još danas, da obiđu ljepote naše zemlje, a onda opet u avanturu evropskim nebom.

 • 12:08
  23.9.2021.

  Ministarstvo zdravlja, Klinički centar Crne Gore i Institut za javno zdravlje organizovaće sjutra u devet sati u Institutu za javno zdravlje, redovnu konferenciju za medije na kojoj će biti analizirana trenutna epidemiološka situacija u zemlji, izazvana pandemijom virusa COVID-19 i predstavljene nove epidemiološke mjere.

 • 10:41
  23.9.2021.

  Čitateljka portala Onogošt javila nam se sa informacijom da je pronašla ličnu kartu na ime Krulanović Stefan.

 • 22:17
  22.9.2021.

  U Crnoj Gori sjutra će biti pretežno sunčano, a najviša dnevna temperatura iznosiće 25 stepeni.