Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
10:31
28.9.2019.

Kroz Pop up galerije mladi učili da vrednuju osobenosti grada

U okviru projekta „CLINK- Kulturno nasleđe kao spoj različitosti u Evropi“, Agencija za lokalnu demokratiju realizovala je dvije Pop up galerije u Nikšiću.


U sklopu prve Pop up galerije volonteri Info pointa i Agencije postavili su info table na pet lokacija, a građani su imali priliku da saznaju nešto više o hotelima „Onogošt“ i „Evropa“, Domu narodnog zdravlja, ženskom društvu „Kosovka djevjka“ i osnovnoj školi koja se nalazila na mjestu gdje je danas stara pošta.

"Sugrađanima svih generacija bilo je zanimljivo čuti priče o Radničkoj školi – udruženju Kosovka djevojka, Domu narodnog zdravlja, hotelu „Onogošt“, Osnovnoj školi i hotelu „Evropa“, pa su se nešto stariji prisjećali tih lokacija iz priča svojih starih, a neki pronašli imena svojih rodjaka iz perioda izmedju dva svjetska rata, dok su se pretežno mladi ljudi edukovali o namjeni tih ambijenata, jer o tom nijesu imali prethodna saznanja", kazala je asistentkinja na projektu, Milena Radonjić.

Takodje, istog dana, u okviru druge Pop up galerije, oko dvadeset učenika iz nikšićkih srednjih škola učestvovalo je na likovnim kolonijama koje su održane na tri lokacije: Carev most, Lapidarijum, Most na Moštanici. Oni su na kreativan način, kroz različite likovne tehnike dali doprinos umjetničkog viđenja kulturnog nasleđa našeg grada, prikazom mostova i motiva na stećcima.

Likovnu koloniju vodila je profesorica vizuelnih umjetnosti, Marija Lazarević, a svoj doprinos dao je i kustos Gradskog muzeja, Milosav Milatović, koji je održao predavanje na temu motiva na stećcima.

„Može se reći da su Pop up galerije ispunile svoju svrhu, odnosno uključile zajednicu i njenu mladost da drugačije vrednuju materijalne i nematerijalne osobenosti grada pod Bedemom, dok je saradnja sa Opštinom, JU „Muzeji i galerije“ Nikšić, Bibliotekom „Njegoš“ pokazala da grad uspješno prepoznaje svoje potencijale“, ocijenila je Radonjić.

Projekat „CLINK“ predstavlja promociju kulturno – istorijskog nasleđa lokalnih zajednica, finansiran kroz program Evropa za građane sa ciljem produbljivanja veze među ljudima iz 10 zajednica iz tri zemlje Evropske Unije (Hrvatska, Francuska, Grčka) i četiri zemlje kandidata (BIH, Srbija, Crna Gora, Albanija) i kulturnog nasleđa koje ih okružuje.

Ostale vijesti iz kategorije