Autor: onogost.me
Foto: ZZZCG
14:46
25.10.2021.

Pilot projekat “Aktiviranje žena” promovisan u Nikšiću: Poslovna prilika za mlade žene

Pilot projekat “Aktiviranje žena”, kojim je planirano da se unaprijedi zapošljavanje žena, koje su tokom pandemije Covid 19 izgubile posao, prezentovan je u Nikšiću.


Projekat, koji realizuje Zavod za zapošljavanje Crne Gore u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada, namijenjen je ženama od 25 do 34 godine života.

Nacionalni projektni koordinator Međunarodne organizacije rada, Ines Pajović objasnila je da će se projekat realizovati uz predviđene obuke na radnom mjestu i zapošljavanje u trajanju od šest i 12 mjeseci.

“Projekat će biti pilotiran u Nikšiću i Beranama sa ciljem da se aktivira još 30 žena. Pilot projekat ima dvije ciljne grupe: žene sa djecom predškolskog uzrasta koje su prethodno bile zaposlene i koje su izgubile posao od sredine marta 2020. godine zbog krize COVID-19 kao i žene sa djecom u predškolskom uzrastu koje su voljne da rade, ali su neaktivne (nemaju pristup uslugama brige o djeci, odnosno nedostatak javnih ustanova, ili nedostatak resursa za plaćanje privatnih usluga čuvanja djece)”, kazala je danas na prezentaciji Pajović.

Na nikšićkom Birou rada, prema riječima Nataše Radulović, trenutno je 270 žena koje ispunjavaju neophodne kriterijume.

“Naši savjetnici za evidenciju i posredovanje kontaktiraju žene iz pripadajuće kategorije i kroz razgovor sa njima dobijaju informacije za koja zanimanja bi bile zainteresovane da se obuče. Interesantno je istaći da imamo jedan broj visokoobrazovanih žena koje su zainteresovane da se uključe u obuku za rad na poslovima i nižeg stepena obrazovanja od onog za koji su formalno kvalifikovane (npr. kozmetičar, recepcioner, administrativni tehničar…) To su najčešće žene sa zanimanjima koja su na evidenciji suficitarna i sa kojima se teško dolazi do zaposlenja. Uporedo sa ovim aktivnostima radili smo i na animiranju poslodavaca. Kontaktirali smo više od 50 poslodavaca koji ispunjavaju kriterijume iz javnog poziva, od kojih su neki i danas sa nama”, saopštila je Radulović pozivajući još jednom poslodavce da pruže šansu mladim ženama, koje će obučiti u skladu sa svojim potrebama i standardima, a da istovremeno dobiju dobrog radnika koji će pomoći da se njihov biznis i dalje razvija.

Predstavnica Zavoda za zapošljavanje Sanja Rabrenović objasnila je da će Zavod, za vrijeme trajanja obuke na radnom mjestu, poslodavcu isplatiti sredstva u iznosu od 255 eura po učesnici obuke, na mjesečnom nivou.

“Ova sredstva će se isplaćivati mjesečno, unazad, a nakon podnošenja dokaza, od strane poslodavca, o isplaćenim zaradama, porezima i doprinosima za socijalno osiguranje za zaposlene učesnice. Raspoloživa sredstva za finansiranje pilot projekta iznose 38 hiljada dolara”, istakla je ona.

Obaveza poslodavca je da sa učesnicama, za koje će obuku izvoditi u trajanju od tri mjeseca, zaključe ugovore o radu u najkraćem trajanju od šest mjeseci. Sa druge strane, sa učesnicama, za koje će obuku izvoditi u trajanju od šest mjeseci, poslodavci imaju obavezu da zaključe ugovore o radu u najkraćem trajanju od 12 mjeseci.

 “Poslodavci, uz finansijsku podršku Zavoda, na ovaj način mogu obučiti i obezbijediti kvalitetne radnike. Upravo je zato ovo dobar način da poslodavci, koji zaista imaju potrebu za zapošljavanjem novih radnika, do njih i dođu uz finansijsku i logističku podršku Zavoda. Poslodavci će realizovati programe obuke za određena zanimanja, saglasno planovima obuke koje će pripremiti u saradnji sa Zavodom, u trajanju od tri ili šest mjeseci, zavisno od potreba nezaposlenih žena”, navela je Rabrenović.

Javni poziv za iskazivanje interesovanja poslodavaca, iz privatnog sektora koji svoju djelatnost obavljaju na teritoriji opštine Nikšić, za realizaciju obuke na radnom mjestu je otvoren do 29. oktobra do 15 časova.

Sprovođenje projekta ""Aktiviranje žena" podržao je Globalni fond za održivi razvoj UN. Realizacija ovog projekta je dio zajedničke akcije UN-a pod nazivom “ACTIVATE”.

Kako je najavljeno, u sljedećoj fazi Pilot projekta “Aktivacija žena”, biće objavljen Javni poziv za opštine Bar i Tivat.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:12
  1.12.2021.

  Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković sa saradnicima je posjetio IPC Tehnopolis.

 • 09:39
  1.12.2021.

  Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena za prvih deset mjeseci, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 2,38 milijardi eura, što je 16,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Izvoz je bio vrijedan 339,4 miliona, 18,4 odsto veći, a uvoz je porastao 16,6 odsto na 2,04 milijarde. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 16,6 odsto.

 • 17:26
  30.11.2021.

  Petar Burić, Gordana Mićunović i Petar Novaković – učesnici su drugog Fuckup Nights Niksic događaja, koji će se održati 3. decembra u 18h u Code hub-u Nikšić, Tehnopolis.

 • 14:52
  30.11.2021.

  Suficit budžeta Crne Gore ostvaren je i u oktobru ove godine i iznosio je 2,8 miliona eura, saopšteno je danas iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.