Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
21:08
28.4.2020.

BIRAJMO NIKŠIĆKO: Mali eko-sistem porodice Bijelić

Kompanija INMES-MARK doo Mesara Bijelić predstavlja porodično poljoprivredno gazdinstvo koje ima sopstvenu proizvodnju junećeg, telećeg, jagnjećeg i svinjskog mesa kao i suhomesnatih proizvoda.


Proizvodnja se, kako kaže osnivač i direktor Đorđije Bijelić, zasniva na tradicionalnom načinu uz poštovanje svih higijenskih zahtjeva uz poseban naglasak na kvalitet proizvoda.

“Mesara Bijelić na Trgu slobode u Nikšiću koja posluje u okviru INMES-MARK d.o.o.  je moderna interpretacija tradicionalne porodične proizvodnje mesa koja je osnovana 1997. godine u Nikšiću”, navodi on.

Đorđije Bijelić je započeo svoje gastronomsko putovanje kao čovjek porijeklom iz  Šavnika (selo Bare)  koji poznaje dobro čuvane tajne najboljeg uzgoja stoke i  obrade mesa, a sve to na tradicionalan način.

“Od samog početka, Mesara Bijelić izdvojila se na tržištu po domaćem mesu i izuzetnom kvalitetu koji pruža. Naša posvećenost inovacijama i razvoju naprednih tehnologija nam je omogućila da INMES-MARK d.o.o. postane jedan od vodećih, prepoznatljivih proizvođača mesa u našem gradu i šire”, dodaje on.

Njihova proizvodnja počinje od proizvodnje hrane za životinje sopstvenom poljoprivrednom mehanizaciom.

“Kabasta stočna hrana se proizvodi na visoravni Krnovo nadomak Nikšića, dok silažu i senjažu proizvodimo u Straševini u blizini farme”, objasnio je Đorđe.

Izgradnja farme inicirala je dalje širenje proizvodnje.

“Godine 2000. kao prvi poslovni objekat agroindustrije sagrađena je moderna farma od cca. 350m2, koja i danas zadovaljava sve tražene standarde. Klanica je počela sa radom 2006. godine, a od tada do danas ulažemo značajna sredstva kako bi doveli higijenu i uslove rada na jedan zaista visok nivo. Posljednja rekonstrukcija klanice završena je u martu 2018. godine”, navodi on.

Prerada kao sljedeći korak u proizvodnji počinje  2012. Godine. Paralelno sa tim, izgrađena je sušara.

“Uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i njihovih programa podrške uspjeli smo da zadovoljimo sve higijenske i ostale zakonske obaveze. Kompletan lanac proizvodnje od njive do trpeze u skladu je sa standardima naše države, a takođe HACCP sistem od 2012. godine nam garantuje bezbjednost naših proizvoda”, naglašava Đorđije.

Zahvaljujući svom timu koji čine poznavaoci svog zanata, sopstvenom uzgoju stoke, izvanrednoj saradnji sa farmerima iz Crne Gore, Bijelići nude široku paletu originalnih proizvoda, napravljenih po tradicionalnom receptu bez dodavanih aditiva.

Uspjeli su, kaže, da stvore svoj mali eko-sistem.

“Naš cilj je da kupcima u našoj maloprodaji ponudimo najkvalitetnije svježe juneće , teleće, jagnjeće i sivnjsko meso, potom suhomesnate proizvode direktno iz naše i ostalih crnogorskih farmi, a time  uzdignemo naše proizvode na najveći mogući nivo. Mesara Bijelić locirana na Trgu slobode u Nikšiću je nešto više od same mesare i proizvodnje mesa, to je jedna vrsta neraskidive porodične veze koja traje i koja će trajati. Svi mi volimo ono što radimo i veoma smo ponosni na naš porodični biznis. Osjećam se jako počastvovanim i srećnim da radim zajedno sa timom koji čine nevjerovatno talentovani majstori svog zanata, a povrh svega, da vidim toliko ljudi koji iskreno uživaju u našem, ukusnom mesu”, zaključuje on.

 

 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 17:58
  19.4.2021.

  Nevladinoj organizaciji “Ugostitelji Crne Gore” obratio se veliki broj ugostitelja i hotelijera sa zahtjevom za pomoć jer su dobili opomenu da će im biti isključena električna energija, saopšteno je iz te NVO.

 • 08:03
  19.4.2021.

  U toku 2020. godine Sektor za finansijsko-obavještajne poslove Uprave policije (SFOP) izdao je 40 naloga za privremenu obustavu transakcija za 14 fizičkih i 147 pravnih lica, a ukupan iznos blokiranih sredstava iznosi 3.127.159,41 eura i 42.303 američka dolara, pišu Dnevne novine.

 • 08:23
  18.4.2021.

  Crnogorske banke u prošloj godini dostavile su 149 prijava sumnjivih transakcija Sektoru za finansijsko-obavještajne poslove Uprave policije (SFOP), može se vidjeti u izvještaju tog sektora za prošlu godinu, koji je objavljen na zvaničnom sajtu Vlade Crne Gore, piše Dan.

 • 20:20
  17.4.2021.

  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je dalo predlog da se stopa PDV-a na jaja kao osnovne životne namirnice smanji sa 21 odsto na 7 odsto, što je i predviđeno Predlogom zakona o budžetu za 2021. godinu, saopšteno je iz tog Ministarstva.