Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Vučinić: Turska kompanija od Željezare umjesto fabrike napravila radni logor

08007b46-1fb4-41fc-b4c5-7108be0968a1
  • Autor onogost.me
  • 13.10.2018. u 08:35

Iz Radničke partije poručuju da su nadležne službe, u prvom redu inspekcija za zaštitu na radu, odradile svoj posao i u svim prethodnim slučajevima kada je u nikšićkoj Željezari Tosčelik dolazilo do povređivanja radnika i nekoliko stradalih primjerno kaznili turskog poslodavca on ne bi mogao nastaviti po starom i dalje dovoditi u životnu opasnost radnike tog preduzeća.

“Sve je to omogučilo turskoj kompaniji Tosjali holding da od Željezare umjesto fabrike napravi radni logor u kome se najmanje računa vodi o zdravlju i životu radnika koji su primorani zbog svog teškog materijalnog stanja da dolaze na posao da bi zarađivali platu sa kojom jedva mogu da prežive”, stoji u saopštenju predsjednika Radničke partije Janka Vučinića.

On je, povodom poslednjeg slučaja kada je radnik Željezare, Zlatko Šarović (35) pao sa kranske trake i teško povrijedio obje noge, kazao da radnici zbog ekonomske zavisnosti pristaju da rade u teškim uslovima i za male plate, jer drugog izbora nemaju i da se od njih jedino, kada se desi neka nesreća ili tragedija, može čuti poziv za pomoć i saznati šta se dešava u Željezari “koja liči na sve drugo osim na ono što je sadašnji vlasnik obećavao neposredno poslije dolaska i preuzimanja fabrike”.

“Tada se predstavljao kao moćni investitor koji će preporoditi Željezaru, a danas se ispostavilo da se proizvodnja odvija u nemogućim uslovima, kako rekoše radnici sa lošim osvetljenjem ili bez njega, čak i bez ograde na kranskoj stazi koja se od prosutog ulja pretvorila u klizalište po mrklom mraku, jer se štedi ili se nema ni za sijalicu, a proizvodnja se zbog jeftinije struje odvija isključivo noću”, ističe Vučinić.

Kako je upozorio, poslednja nesreća treba da bude alarm za sve “nadležne državne instutucije da konačno shvate da su u Željezari ugroženi životi radnika i da su ih dužni zaštiti kao svoje građane od samovolje i bahatosti turskih poslodavaca koji izgleda misle da su sa fabrikom kupili i radnike kao potrošnu robu za jednokratnu upotebu”.

“Radnička partija poziva nadležne državne instutucije da preduzmu sve mjere i primoraju valsnike željezare Toščelik da se ponašaju civilizovano i u skladu sa zakonom da obezbijede uslove za rad, da radnici budu pristojno plaćeni a ne ponižavani”, zaključio je Vučinić.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj premijerskom satu.
Primjer Dragove Luke, gdje stanovnici revnosno mapiraju probleme, ali odgovor nadležnih uporno izostaje, najbolje svjedoči koliko je lokalna uprava u Nikšiću nesposobna i neznavena, kazao je Rajko Perović, odbornik Evropskog tima za Nikšić.