Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
09:21
31.5.2020.

UPCG: Korona ozbiljno uzdrmala crnogorsku privredu

Pokazatelji kojima raspolaže Unija poslodavaca govore da je ekonomska kriza izazvana koronavirusom ozbiljno uzdrmala crnogorsku privredu, saopštila je generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović. 


Istraživanje o uticaju Kovida-19 na poslovanje crnogorskih privrednika, koje je UPCG nedavno spovela pokazuju da je tokom trajanja restriktivnih mjera Nacionalnog koordincionog tijela, čak 42 odsto preduzeća iz uzorka u potpunosti prekinulo rad, a tek svako deseto preduzeće bilo je u potpunosti operativno.

"U ovom trenutku, pokazatelji kojima raspolažemo govore da je ekonomska kriza izazvana novim korona virusom ozbiljno uzdrmala crnogorsku privredu koja se, kao što znamo, i prije ovih vanrednih okolnosti borila sa izraženom nelikvidnošću, neformalnom ekonomijom, velikim brojem preduzeća u blokadi i nizom biznis barijera na nacionalnom i lokalnom nivou. To što su se problemi privrede sada dodatno nagomilali, samo govori u prilog ocjeni da je potrebno što hitnije reagovati i ponuditi konkretna rješenja koja će omogućiti da se preduzeća održe, da se poslovni procesi nastave, sačuvaju radna mjesta, a vremenom i stvore uslovi za nova zapošljavanja", kazala je Radulović za Pobjedu.

Ona je poručila da za ekonomsku i socijalnu stabilnosti u zemlji prvo treba obezbijediti stabilizaciju poslovnog ambijenta.

"To je glavni preduslov svih daljih procesa oporavka. A o tome koliko je stanje urgentno, govori i jedan od ključnih nalaza našeg istraživanja po kojem je, tokom trajanja restriktivnih mjera NKT, čak 42 odsto preduzeća iz uzorka u potpunosti prekinulo sa radom, 35 odsto je poslovalo djelimično, a tek svako deseto preduzeće bilo je u potpunosti operativno", rekla je Radulović.

Ona je navela da je sa druge strane, u odnosu na ukupan broj ispitanika, samo dva odsto kazalo da kriza izazvana korona virusom ne utiče na njihovo poslovanje.

"Moram napomenuti da su ovo odgovori dobijeni u periodu od 10. do 30. aprila, a to iz ugla proglašenja Crne Gore za korona fri destinaciju govori da se polako stvara osnov za poboljšanje uslova poslovanja. U tom dijelu, biznis zajednica ima velika očekivanja od trećeg paketa ekonomskih mjera Vlade koji će, prema najavama, uskoro biti donijet", istakla je Radulović.

Ona je saopštila da iako su mala i srednja preduzeća uvijek predstavljala zdravi dio crnogorske privrede, okolnosti nastale virusom korona dovele su u pitanje njihovu održivost.

"Stanje na terenu pokazuje da su krizu teže podnijela mikro i mala preduzeća koja su pokazala manju sposobnost prilagođavanja novonastalim okolnostima. To je činjenica koje naročito moramo biti svjesni u fazi oporavka privrede koja sada slijedi, a uz mjere koje uključuju finansijsku i kreditnu podršku", izjavila je Radulović.

Više od 50 odsto preduzeća – učesnika istraživanja navelo je da nema sopstvene izvore finansiranja koji bi im pomogli da prevaziđu novonastalu krizu i oporave svoje poslovanje.

 

Izvor: Pobjeda

Ostale vijesti iz kategorije

 • 17:38
  8.7.2020.

  Građani Crne Gore vole da kupuju proizvode domaće marke i proizvođača, a najčešće se opredjeljuju za kupovinu domaćeg voća i povrća. Najviše im odgovara trgovina subotom, pokazalo je istraživanje agencije Stars Up.

 • 16:33
  8.7.2020.

  Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska unija (EU) povećavaju podršku malim i srednjim preduzećima (MSP) na Zapadnom Balkanu, pružanjem dodatnog finansiranja, nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

 • 17:08
  7.7.2020.

  Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša kazao je na kontrolnom saslušanju u Skupštini da ne postoji niti jedan poreski obveznik u Crnoj Gori koji je oslobođen obaveze prijavljivanja i plaćanja poreza suprotno zakonskim propisima, te da je poreski dug smanjen za 210 miliona eura.

 • 07:50
  7.7.2020.

  Eurodizel i lož ulje od ponoći su poskupili po dva centa, dok se cijene benzina nijesu promijenile.