Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

GP URA i PZP: Loši uslovi u azilu, institucije da se uključe u rješavanje problema

brestice2_0
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 29.05.2017. u 12:36

Funkcioner Građanskog pokreta URA Nikšić Goran Šućur saopštio je da zbog neodgovornog i nesavjesnog rada lokalne samouprave, kada je u pitanju azilu Bresticama, najviše ispaštaju same životinje.

„Potresne slike iz azila ovih dana u nevjerici ostavljaju građane Crne Gore. GP URA već duže vrijeme upozorava na neodgovoran i nesavjestan rad lokalne vlastiu pri rješavanju problema napuštenih pasa, kao i lošim uslovima u samom azilu u Bresticama. Pri izgradnji azila lokalna vlast je zanemarila osnovne standarde izgradnje vodeći se isključivo politikom političkog zapošljavanja“, naveo je Šućur povodom slučaja u kome je pas rastrgnut od strane drugih pošto je smješten u azil.

Šućur smatra da bi se ovaj problem riješio, neophodno je izvršiti rekonstrukciju postojećeg objekta, uključujući i asfaltiranje puta koji vodi do njega, kao i izgraditi novi, bliže gradu.

„Potrebno je pored infrastrukture uraditi i indetifikaciju svih napuštenih pasa, kao i uvođenje politike ”uhvati-steriliši-pusti”. Takođe, neophodno je da identifikacija kućnih ljubimaca bude obavezna, u skladu sa Zakonom o identifikaciji i registraciji životinja, tako da niko više neće moći da napušta, zanemaruje i zlostavlja svoje ljubimce i prolazi nekažnjeno“, naveo je on u saopštenju i dodao da je ključni korak obavezna identifikacija pasa.

Arsenije Lalatović iz Pokreta za promjene i Demokratskog fronta najoštrije je osudio odnos prema životinjama i pozvao nadležne organe da utvrde činjenično stanje, kao i da shodno zakonskim normama sankcionišu odgovorna lica.

„Pozivamo nadležne institucije da se uključe u rješavanje ovoga problema iz razloga što lokalna uprava ne želi da ovaj problem valjano riješi, pa je time i ona dio istog“, dodao je Lalatović.

On je saopštio i da javnost umjesto polemike očekuje odgovore na pitanja.

„Ako su tačni navodi predstavnika nevladinog sektora, a vjerovatno jesu, dok su potkrijepljeni fotografijama, zašto je situacija takva kakva jeste, kao i da li nadležne institucije na čelu sa Veselinom Grbovićem, osjećaju ako ništa drugo, makar moralnu odgovornost, za ovakvo postupanje i nehuman odnos prema životinjama? Nikšićka jednopartijska lokalna uprava trebalo bi da odgovori javnosti da li je azil za pse sklonište za pse ili „logor i čistilište za životinje“, kako tvrde predstavnici nevladinog sektora? Isto, postavlja se pitanje da li je „azil“ dobio upotrebnu dozvolu, kao i da li je tačno da lica koja rade u „azilu“ rade u skladu sa Zakonom o radu ili je u pitanju nepoštovanje istog? U prethodne nekolike godine koliko je sredstava izdvojeno iz budžeta za ujede pasa na ulici? Da li su u pitanju svote od više stotina hiljada eura“, upitao je Lalatović i dodao da će bilo kakvi odgovori, kao i eventualno ćutanje dopunski razotkriti stvarno lice vlasti.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj premijerskom satu.
Primjer Dragove Luke, gdje stanovnici revnosno mapiraju probleme, ali odgovor nadležnih uporno izostaje, najbolje svjedoči koliko je lokalna uprava u Nikšiću nesposobna i neznavena, kazao je Rajko Perović, odbornik Evropskog tima za Nikšić.