Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

GP URA i PZP: Loši uslovi u azilu, institucije da se uključe u rješavanje problema

brestice2_0
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 29.05.2017. u 12:36

Funkcioner Građanskog pokreta URA Nikšić Goran Šućur saopštio je da zbog neodgovornog i nesavjesnog rada lokalne samouprave, kada je u pitanju azilu Bresticama, najviše ispaštaju same životinje.

„Potresne slike iz azila ovih dana u nevjerici ostavljaju građane Crne Gore. GP URA već duže vrijeme upozorava na neodgovoran i nesavjestan rad lokalne vlastiu pri rješavanju problema napuštenih pasa, kao i lošim uslovima u samom azilu u Bresticama. Pri izgradnji azila lokalna vlast je zanemarila osnovne standarde izgradnje vodeći se isključivo politikom političkog zapošljavanja“, naveo je Šućur povodom slučaja u kome je pas rastrgnut od strane drugih pošto je smješten u azil.

Šućur smatra da bi se ovaj problem riješio, neophodno je izvršiti rekonstrukciju postojećeg objekta, uključujući i asfaltiranje puta koji vodi do njega, kao i izgraditi novi, bliže gradu.

„Potrebno je pored infrastrukture uraditi i indetifikaciju svih napuštenih pasa, kao i uvođenje politike ”uhvati-steriliši-pusti”. Takođe, neophodno je da identifikacija kućnih ljubimaca bude obavezna, u skladu sa Zakonom o identifikaciji i registraciji životinja, tako da niko više neće moći da napušta, zanemaruje i zlostavlja svoje ljubimce i prolazi nekažnjeno“, naveo je on u saopštenju i dodao da je ključni korak obavezna identifikacija pasa.

Arsenije Lalatović iz Pokreta za promjene i Demokratskog fronta najoštrije je osudio odnos prema životinjama i pozvao nadležne organe da utvrde činjenično stanje, kao i da shodno zakonskim normama sankcionišu odgovorna lica.

„Pozivamo nadležne institucije da se uključe u rješavanje ovoga problema iz razloga što lokalna uprava ne želi da ovaj problem valjano riješi, pa je time i ona dio istog“, dodao je Lalatović.

On je saopštio i da javnost umjesto polemike očekuje odgovore na pitanja.

„Ako su tačni navodi predstavnika nevladinog sektora, a vjerovatno jesu, dok su potkrijepljeni fotografijama, zašto je situacija takva kakva jeste, kao i da li nadležne institucije na čelu sa Veselinom Grbovićem, osjećaju ako ništa drugo, makar moralnu odgovornost, za ovakvo postupanje i nehuman odnos prema životinjama? Nikšićka jednopartijska lokalna uprava trebalo bi da odgovori javnosti da li je azil za pse sklonište za pse ili „logor i čistilište za životinje“, kako tvrde predstavnici nevladinog sektora? Isto, postavlja se pitanje da li je „azil“ dobio upotrebnu dozvolu, kao i da li je tačno da lica koja rade u „azilu“ rade u skladu sa Zakonom o radu ili je u pitanju nepoštovanje istog? U prethodne nekolike godine koliko je sredstava izdvojeno iz budžeta za ujede pasa na ulici? Da li su u pitanju svote od više stotina hiljada eura“, upitao je Lalatović i dodao da će bilo kakvi odgovori, kao i eventualno ćutanje dopunski razotkriti stvarno lice vlasti.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.