Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Bedem: Međunarodna kolonija „Sve boje Crne Gore“

37127917_837229809813554_2591111614572789760_n
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 16.07.2018. u 05:42

Od danas do 20. jula na Bedemu, u terminima od 7h-11h i od 17h-20h, održavaće se Međunarodna kolonija „Sve boje Crne Gore“ - bojenje vune biljnim bojama.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore kroz Program zaštite kulturnih dobara 2018. godine, dok je organizator događaja JU Muzeji i galerije Nikšić, a u okviru Nikšićke kulturne scene 2018.

Cilj projekta je očuvanje tradicionalnih tehnika i receptura za bojenje vune biljnim bojama.

„Naši preci su od najstarijih vremena za sopstvene potrebe bojenja tekstilnih proizvoda (torbi, pregača, struka, ćilima …) pronalazili u prirodi biljni materijal koji im je bio lako dostupan i imao jednostavnu primjenu. Industrijskom proizvodnjom sintetičkih boja, sredinom XX vijeka u potpunosti prestaje primjena prirodnih boja, osim u zabačenim selima, a danas je ta praksa skoro sasvim pala u zaborav. Usled česte povezanosti pojave alergijskih reakcija i toksičnosti sintetičkih boja, primjetno je ponovno zanimanje za prirodne boje zbog savremenih zahtjeva vezanih za zaštitu životne sredine i ljudskog zdravlja i nose oznaku „ekološke boje““, objasnila je direktorica JU Muzeji i galerije mr Jelena Đukanović.

Za bojenje vune tokom kolonije će biti korišćene biljke: kopriva, broć, crni jasen, kupus, kantarion…

„Saradnik na projektu je dr Nada Bubanja, botaničar, savjetnik u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore. U projektu učestvuju poznate crnogorske umjetnice, profesori sa saradnicima i studentima sa Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda, Fakulteta likovnih umjetnosti iz Trebinja i Fakultet za modni i grafički dizajn Univerziteta Donja Gorica iz Podgorice. Rad kolonije je otvoren za posjetioce, a pozvani su i ostali umjetnici da se pridruže u radu“, dodala je Đukanović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci