Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:00
17.6.2019.

Zna da "ožari", ali je za zdravlje dragocjena

Kopriva je jedna od najljekovitijih biljaka i može da se koristi kod gotovo svih zdravstvenih problema.

Vjerovatno je najpoznatija po sposobnosti čišćenja krvi, pa je odličan saveznik i u borbi sa leukemijom i ostalim krvnim oboljenjima. Ako patite od anemije, trebalo bi da pijete čaj od koprive, ali i ako imate problema sa gušteračom i visokim nivoom šećera u krvi.

Dug je spisak njenih ljekovitih svojstava.

Sjetićete se ove biljke i ako imate upalu urinarnog trakta i probleme sa probavom. Ova "peckava" biljka biće i najčešći izbor kod proljećne detoksikacije.

Pomoći će vam i kada imate probleme sa spavanjem, kod problema sa jetrom, grčevima u stomaku, bolesti pluća, oslabljenog imuniteta, opadanja kose, reume, kožnih bolesti, vodene bolesti, spriječiće nastanak bubrežnih kamenaca, a pomoći će i kod upale desni, koja ako se ne liječi na vrijeme može da dovede do paradentoze.

Koprivu najčešće konzumiramo kao namirnicu ili pijemo kao čaj.

Nemojte dugo da je kuvate, već je samo poparite ako želite da sačuvate dragocjene, ljekovite sastojke. Isto je i kod čaja, nemojte da stavljate koprivu u ključalu vodu.

Ako patite od alergija, posebno polenskih, čaj od koprive može da bude odlično prirodno rješenje, kao i kod virusnih i bakterijskih infekcija. Pijte ga i ako imate anemiju, ali svakako imajte na umu da čaj od koprive ne pijete duže od četiri sedmice.

Tinktura od rakije i koprive

Tinktura od koprive je odlična za probleme sa tjemenom i kosom. Poznato je da kopriva odlično djeluje na kosu, a tinkturu možete da napravite i sami.

U litar rakije stavite najmanje dvije pune kašike nasjeckane svježe koprive, to mogu biti i listovi i korijen.

Zatvorite flašu i ostavite dvije nedjelje. Povremeno promućkajte. Poslije toga procijedite kroz gazu, prespite u tamnu staklenu bocu i držite na tamnom mjestu.

Oko 10 do 15 kapi tinkture rastvorite u vodi i pijte tri puta dnevno, najčešće prije obroka. Ako imate problema sa opadanjem kose, nekoliko puta nedjeljno par kapi tinkture umasirajte u tjeme, ostavite nekoliko minuta i potom isperite.

Izvor: Vecernji.hr/B92

loading...

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:02
  18.10.2019.

  Agenciji za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) prošle godine prijavljena je 141 sumnja na neželjelno dejstvo ljekova, što je za 93 slučaja manje u odnosu na godinu ranije.

 • 09:13
  18.10.2019.

  Isporuka vakcina protiv virusa gripa kasni u domovima zdravlja, iako su u Institutu za javno zdravlje još prethodne sedmice registrovani pacijente sa ovim oboljenjem.

 • 21:58
  17.10.2019.

  Američki naučnici sa univerziteta "Djuk" objavili su rezultate studije koja pokazuje da hrskavica može da se obnavlja.

 • 22:04
  16.10.2019.

  Prema najnovijim podacima iz registra za HIV/AIDS Instituta za javno zdravlje, od početka epidemije 1989. godine do kraja 2018. godine, u Crnoj Gori je registrovano ukupno 277 osoba inficiranih sidom, od kojih je 136 u momentu otkrivanja infekcije bilo u stadijumu AIDS-a (imaju sidu).