Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:00
17.6.2019.

Zna da "ožari", ali je za zdravlje dragocjena

Kopriva je jedna od najljekovitijih biljaka i može da se koristi kod gotovo svih zdravstvenih problema.

Vjerovatno je najpoznatija po sposobnosti čišćenja krvi, pa je odličan saveznik i u borbi sa leukemijom i ostalim krvnim oboljenjima. Ako patite od anemije, trebalo bi da pijete čaj od koprive, ali i ako imate problema sa gušteračom i visokim nivoom šećera u krvi.

Dug je spisak njenih ljekovitih svojstava.

Sjetićete se ove biljke i ako imate upalu urinarnog trakta i probleme sa probavom. Ova "peckava" biljka biće i najčešći izbor kod proljećne detoksikacije.

Pomoći će vam i kada imate probleme sa spavanjem, kod problema sa jetrom, grčevima u stomaku, bolesti pluća, oslabljenog imuniteta, opadanja kose, reume, kožnih bolesti, vodene bolesti, spriječiće nastanak bubrežnih kamenaca, a pomoći će i kod upale desni, koja ako se ne liječi na vrijeme može da dovede do paradentoze.

Koprivu najčešće konzumiramo kao namirnicu ili pijemo kao čaj.

Nemojte dugo da je kuvate, već je samo poparite ako želite da sačuvate dragocjene, ljekovite sastojke. Isto je i kod čaja, nemojte da stavljate koprivu u ključalu vodu.

Ako patite od alergija, posebno polenskih, čaj od koprive može da bude odlično prirodno rješenje, kao i kod virusnih i bakterijskih infekcija. Pijte ga i ako imate anemiju, ali svakako imajte na umu da čaj od koprive ne pijete duže od četiri sedmice.

Tinktura od rakije i koprive

Tinktura od koprive je odlična za probleme sa tjemenom i kosom. Poznato je da kopriva odlično djeluje na kosu, a tinkturu možete da napravite i sami.

U litar rakije stavite najmanje dvije pune kašike nasjeckane svježe koprive, to mogu biti i listovi i korijen.

Zatvorite flašu i ostavite dvije nedjelje. Povremeno promućkajte. Poslije toga procijedite kroz gazu, prespite u tamnu staklenu bocu i držite na tamnom mjestu.

Oko 10 do 15 kapi tinkture rastvorite u vodi i pijte tri puta dnevno, najčešće prije obroka. Ako imate problema sa opadanjem kose, nekoliko puta nedjeljno par kapi tinkture umasirajte u tjeme, ostavite nekoliko minuta i potom isperite.

Izvor: Vecernji.hr/B92

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:58
  16.7.2019.

  Prema evidenciji o broju oboljelih od karcinoma kože na osnovu podataka iz primarne zdravstvene zaštite, odnosno na osnovu prve posjete izabranim ljekarima sa tim dijagnozama u 2014. godini evidentirana su 292 oboljela, 160 muškaraca i 132 žene, u 2015. 265 oboljelih, 144 muškarca i 121 žena, dok je najviše oboljelih unazad pet godina bilo 2016. godine ukupno 315, od čega 195 muškaraca i 120 žena. 

 • 14:20
  16.7.2019.

  Zaštita zdravlja građana Crne Gore je osnovni cilj novog predloga zakona koji donosi zabranu pušenja, poručeno je sa sjednice skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

 • 21:48
  15.7.2019.

  Novo istraživanje pokazuje da jedna čaša zaslađenih pića dnevno povećava rizik od kancera, prenosi CNN.

 • 22:00
  14.7.2019.

  Što duže sjedimo, veći su rizici za oštećenje srca, navodi se u rezultatima istraživanja sprovedenog na University of Texas Southwestern Medical Center i objavljenog u časopisu Circulation, a u kojem je učestvovalo više od 1700 ispitanika.