Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
10:53
4.5.2021.

Zdravstvene vlasti zadovoljne, za sat vremena vaksinisano oko 180 Nikšićana

Za nešto preko sat vremena na punktu u Tehnopolisu vaksinisano je oko 60 građana, slična brojka zabilježena je i na još dvije lokacije, što, prema riječima v.d. direktora nikšićkog Doma zdravlja Vere Bulatović, pokazuje dobar odziv među građanima.


„Do 9.15 časova vakcinisali smo oko 60 ljudi. Na ostalim mjestima isto toliko, tako da je to ohrabrujuća činjenica. Jutros je bilo pozitivno iznenađenje, jer je prije osam časova bilo redova ispred sve tri lokacije. Zadovoljni smo“, kazala je Bulatović.

Nikšićani se mogu vakcinisati u Tehnopolisu, osnovnim školama „Luka Simonović“ i „Mileva Lajović Lalatović“. Oko 40 ljekara i 30 medicinskih sestara angažovano je u dvije smjene, od osam do 20 časova, kao i radnici tehničke službe na sva tri ulaza.

Bulatović navodi da vakcina ima dovoljno.

Dosadašnji vakcinalni punkt u Domu zdravlja, u dispanzeru za plućne bolesti, je zatvoren, kazala je Bulatović, pozivajući građane da se vakcinišu na jednom od 20 punktova na tri lokacije.

Iako je broj zaraženih u Nikšiću značajno smanjen, kako je kazala, problem predstavljaju post- kovid kopmlikacije koje se javljaju kod pacijenata.

„Sad su se gužve preselile u tzv. čistom dijelu bolnice“, kazala je ona.

Trend pada hospitalizovanih za 70 odsto

U Opštoj bolnici Nikšić liječi se 38 kovid pacijenata, što je za 70 odsto manje u odnosu na prije dva mjeseca, kazao je direktor te zdravstvene ustanove Marko Mitrović.

Hospitalizovani pacijenti su, navodi, sa težom kliničkom slikom i liječe se oko mjesec dana.

Stabilnija epidemiološka situacija uslovila je i smanjen broj pregleda, te na dnevnom nivou ljekari u nikšićkoj Opštoj bolnici pregledaju oko sedam, osam pacijenata.

„Juče smo imali jedan prijem, tako da je relaksirana situacija u Opštoj bolnici. U ovom trenutku i unazad desetak dana postoji trend pada oboljelih pacijenata zbog čega oslobađamo kapacitete bolnice. Odjeljenje psihijatrije je oslobođeno, Odjeljenje ortopedije se danas oslobađa, prije tri dana zavorena je privremena bolnica u Zavrhu“, kazao je Mitrović.

Građane, koje je naša ekipa jutros zatekla ispred punktova, kažu da vakcinacija za njih predstavlja povratak normalnom životu.

Marija Goranović

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:46
  15.5.2021.

  Crna Gora je do danas dala 140.148 doza vakcina protiv korona virusa. To je, kako su naveli iz Ministarstva zdravlja, veći broj datih doza, u odnosu na broj stanovnika, od Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Ukrajine, Moldavije i Kosova.

 • 15:02
  15.5.2021.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana (petak, 14. maj 2021. godine) završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 1.430 uzoraka na novi koronavirus.

 • 13:22
  15.5.2021.

  Dom zdravlja zamijenio je punktom u Tehnopolisu. Zatekli smo ga u ambulanti broj dva. Goran Kosić jedan je od pet ljekara sa kojim ćete popričati prije nego što odete na vakcinaciju kod medicinskog tehničara.

 • 12:52
  15.5.2021.

  Institut za javno zdravlje, vodeći se preporukama svjetskih i evropskih organizacija, savjetuje da trudnicama treba ponuditi vakcinu protiv bolesti kovid-19, istovremeno kada i osobama iste dobi ili rizične grupe, piše Dan.