Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:20
23.5.2020.

Zašto čokolada stvara zavisnost

Veoma je važno koju čokoladu jedete, jer vam ona može biti korisna, ali i navesti vas da se ponašate kao zavisnik.


Mliječna i bijela čokolada su pune prerađenih šećera, soli i masti, zbog čega i jesu toliko ukusne i upravo zbog tih sastojaka razvija se zavisnost i potreba za još čokolade, piše NBC News.

Što je hrana više prerađena, više stvara zavisnost.

Nije utvrđeno zbog čega se to događa, ali oni koji prave čokoladu znaju što je čini ukusnom, pa tako mliječna čokolada ima mnogo više šećera nego išta što prirodno sadrži šećer.

Jedina čokolada koja je dobra za zdravlje je crna čokolada, koja je puna dobrih hranljivih stvari.

Kakao koji se koristi za izradu te čokolade sadrži veliki broj biljnih bioaktivnih spojeva koji se zovu polifenoli, a prah od kakaa u sebi ima 50 miligrama polifenola po gramu.

Kada kupujete čokoladu, obratite pažnju koliko kakaa ima u sebi – što ga je više, to je bolje.

Izvor: klix.ba

Ostale vijesti iz kategorije

 • 18:06
  1.6.2020.

  Od jučerašnjeg presjeka stanja do danas u 17 sati laboratorijeInstituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) su završile analizu 86 uzorka među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije Kovid19.

 • 16:49
  31.5.2020.

  U Crnoj Gori danas nema novih slučajeva koronavirusa, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje.

 • 12:18
  31.5.2020.

  Povećanje akciza na duvanske proizvode najefikasnija je mjera koja direktno utiče na smanjenje upotrebe duvana i poboljšanje zdravlja, a pored povećanja akciza, neophodno je, razviti servise za mlade u cilju prevencije pušenja.

 • 17:31
  30.5.2020.

  U Crnoj Gori ni danas nijesu registrovani novi slučajevi koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).