Autor: onogost.me
Foto: gov.me
15:14
20.4.2019.

Za edukaciju medicinskog kadra pola miliona eura

Crna Gora je za kontinuiranu medicinsku edukaciju ove godine obezbijedila 500.000 eura, a novac će, prema broju zaposlenih, biti raspoređen u vidu budžeta svakoj zdravstvenoj ustanovi, saopštila je direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite Vesna Miranović


Ona je kazala da je plan da se kontinuirana medicinska edukacija “kroji“ prema potrebama zdravstvenog sistema i interesovanju zdravstvenih radnika.

"Dogovoreno je da novac koji je na raspolaganju, prema broju zaposlenih bude raspoređen u vidu budžeta svakoj zdravstvenoj ustanovi u Crnoj Gori", rekla je Miranović agenciji MINA.

Kako je navela, sve zdravstvene ustanove već su dostavile liste potreba za edukativnim aktivnostima u narednoj godini.

Miranović je kazala da pojam kontinuirane medicinske edukacije podrazumjeva niz obrazovnih aktivnosti koje služe da se održi, razvije ili poveća znanje, vještine i profesionalna dostignuća i odnosi koje ljekar koristi da pruži usluge pacijentima, javnosti ili profesiji.

"Kroz sistem kontinuirane medicinske edukacije obezbjeđuje se da najnovija znanja i najsavremenije tehnike liječenja budu prenesene kroz dopunski i stalni oblik internog ili eksternog usavršavanja, i cilj je da podigne nivo stručnog znanja i unaprijedi kvalitet zdravstvenog zbrinjavanja u svim oblicima zdravstvene zaštite i svakodnevnoj praksi", istakla je Miranović.

U okviru edukacije, kako je objasnila, Klinički centar Crne Gore (KCCG) i Institut za javno zdravlje (IJZ) održaće kurseve za obuku ljekara sa primarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite.

Prema njenim riječima, planirana je obuka specijalista porodične medicine za ultrazvuk abdomena, radiologa na primarnom i sekundarnom nivou za dopler krvnih sudova, organizovanje kurseva iz kardio-pulmonalne reanimacije i drugih.

Miranović je navela da je pri odabiru oblasti za edukaciju osnovni cilj da se "razbiju" zagušenja u sistemu kakva nastaju zbog dugotrajnog čekanja na ultrazvuk abdomena, dopler krvnih sudova.

"KCCG je definisao prioritetne oblasti edukacije sopstvenog kadra u vidu kratkoročnih, ciljanih boravaka na elitnim klinikama, referentnim za određenu oblast za koju je procijenjeno da je treba razviti, ojačati u smislu bolje obučenosti kadra, i tako smanjiti zavisnost crnogorskog zdravstvenog sistema od regionalnih centara", rekla je Miranović.

Ona je istakla da su crnogorski ljekari aktivni i u akademskom napredovanju, i da su KCCG, IJZ i Dom zdravlja Podgorica naučno-istraživačka baza Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Kako je dodala, ljekari tih ustanova svoja profesionalna iskustva i akademska dostignuća koriste u objavljivanju naučnih radova, učestvuju u naučno-istraživačkim projektima, čineći bogatijim korpus saznanja iz oblasti medicine.

"Sve stručne i akademske aktivnosti crnogorskih ljekara čine ih temeljem razvoja aktivnog građanstva i primjerom razvoja individualnih potencijala, što ih svrstava u elitne slojeve društva", zaključila je Miranović.

 

izvor: RTCG, MINA

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:09
  20.7.2019.

  Svi koji su mislili da jedna rakijica ili pivo smanjuju stres, prevarili su se, tako barem kažu njemački naučnici.

 • 22:00
  19.7.2019.

  Konzumacija kafe mogla bi aktivirati odbranu tijela od masnoće, što je otkriće koje bi moglo služiti za borbu protiv gojaznosti i dijabetesa.

 • 21:28
  18.7.2019.

  Jeste li znali da tokom 30-minutnog izlaganja suncu koža proizvodi onoliko vitamina D koliko se može naći u 200 čaša mlijeka?

 • 22:21
  17.7.2019.

  Doktori su ljudima preporučivali more kao terapiju još od 18. vijeka. Poznati škotski ljekar Vilijam Bakan (1729-1805) je u svojim djelima redovno navodio medicinske benefite odlaska na more, a zahvaljujući njegovom uticaju sagrađeno je više bolnica na obalama mora.