Autor: onogost.me
Foto: Marija Goranović
13:22
15.5.2021.

"Vakcinišite se, da se vratimo starim navikama"

Dom zdravlja zamijenio je punktom u Tehnopolisu. Zatekli smo ga u ambulanti broj dva. Goran Kosić jedan je od pet ljekara sa kojim ćete popričati prije nego što odete na vakcinaciju kod medicinskog tehničara.


Jeste li bolovali koronu? Kada? Imate li problema sa pritiskom, zgrušavanjem krvi? Jeste li alergični na nešto...- neka su od pitanja koja će vas dočekati kod Gorana i njegovih kolega.

„Pregled traje od dva do tri minuta, ne duže od toga. Nema nekog dugog čekanja. Svi koji dođu budu pregledani i savjetovani. Na sva njihova pitanja se odgovori, ako ih ima. Ako je osoba sposobna da primi vakcinu, ako nema nikakvih kontraindikacija, onda je i primi, ako postoji neki problem, uvijek se razjasni i kaže se koji su sljedeći koraci koje pacijent treba da uradi“, objašnjava Goran.

Njegova smjena traje od osam do 14 časova ili od 14 do osam uveče, kada se punktovi zatvaraju. Poručuje da su tu i vikendom, i poziva sve sugrađane da ih posjete bez obzira jesu li bolovali Kovid ili ne.

„Svi sugrađani su dobrodošli. Uvijek ćemo ih pregledati i posavjetovati da urade ono što je najbolje za njih, da dođu da se vakcinišu, tako da možemo da se vratimo starim navikama“, poručuje Goran.

Građani na punktovima zadovoljni su organizacijom i tvrde da nijesu dugo čekali u redovima, iako je naša ekipa u Tehnopolisu zatekla najveću gužvu.

Ćosović Anđelija došla je da primi vakcinu u pratnji unuke. Kaže da nije imala dilemu da li se vakcinisati. Ističe da zadovoljna odlazi sa vakcinacije.

Batrićević Marta kaže da se nakon vakcinacije dobro osjeća i da je sve proteklo u najboljem redu.

Od kada je počela masovna vakcinacija, Andrija Radulović, specijalizant radiologije iz Kliničkog centra Crne Gore, angažovan je kao ispomoć na jednom od devet punktova za imunizaciju u Osnovnoj školi „Luka Simonović“.

Za vrijeme smjene pregleda oko 20 građana, ali ističe da umora nema.

„Posla ima, ali je organizacija dobra tako da se ne osjeća pojedinačno neko opterećenje. Zadovoljan sam kako teče imunizacija“, kaže Andrija.

Sa šest punktova za vakcinaciju opremljena je i sala Osnovne škole „Mileva Lajović Lalatović“.

U procecu imunizacije uključeno je oko 40 ljekara i 30 medicinskih sestara, a tu su i radnici tehničke službe na svim ulazima.

Vakcinisano 6.500 Nikšićana

Na teritoriji Nikšića juče je vakcinisano 325 građana, a najveće interesovanje bilo je na puktovima u Tehnopolisu.

Tokom deset dana masovne vakcinacije na 20 punktova u Nikšiću dato je 6.500 doza vakcina, dok je ukupno od sredine februara, kada su stigle prve vakcine, oko 14.500.

U nikšićkom Domu zdravlja očekuju da će sa novim isporukama vakcina Fajzer/Bajontek biti dostupna opštem stanovništvu.

Prema riječima v.d. direktora te ustanove Vere Bulatović, posljednje doze od isporučenih 240, biće utrošene danas za najranjivije kategorije stanovništva.

Iz Ministarstva zdravlja ranije su kazali da će u Crnu Goru svake sedmice, do kraja avgusta, stizati oko 2.000 doza Fajzera.

Bulatović je ranije kazala da je počela vakcinacija i u kućnim uslovima i da su dostupne dvije mobilne ekipe.

U Crnoj Gori je do sinoć dato 137.259 doza vakcina protiv Kovida-19. Prvu dozu vakcine je primilo 103.700 građana, a revakcinisano je njih 33.559, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Drugi kontingent od 24 hiljade doza vakcine AstraZeneka stigao je juče u našu zemlju. To je druga isporuka, pošto je već u martu preko COVAX-a stiglo isto toliko doza.

Minulih dana u gradu pod Trebjesom bilježi se jednocifren broj novooboljelih na dnevnom nivou. Trenutno je 152 zaraženih koronavirusom.

Zbog značajnog trenda pada oboljelih oslobođene su kovid zone Odjeljenja psihijatrije i ortopedije, a zavorena je i privremena bolnica u Zavrhu.

Marija Goranović

 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 09:49
  25.6.2021.

  U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) životno je ugroženo sedam pacijenata sa Kovid -19 infekcijom.

 • 08:22
  25.6.2021.

  Zdravstveni sistem ostao je bez nekoliko vrsta citostatika, namijenjenih za liječenje pacijenata oboljelih od kancera.

 • 21:25
  24.6.2021.

  Ljeto je sve bliže, a još uvijek nijeste zadovoljni kilažom i izgledom vašeg tijela? Za trajni gubitak kilograma bitno je jesti svakih tri do pet sati, tri obroka i jedan ili dva međuobroka. 

 • 15:13
  24.6.2021.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 1375 uzoraka na novi koronavirus.