Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
21:58
15.1.2020.

Uz zdrave navike, živi se i do 14 godina duže

Grupa međunarodnih istraživača sa Harvarda otkrili su da pet zdravih životnih navika mogu da obezbijede kvalitetniji i duži život za najmanje 14 godina kada je riječ o ženama ili 12 godina ukoliko govorimo o muškarcima.


Te zdrave navike uključuju biljnu ishranu i ishranu sa manjim procentom masnoća. Umjereno vježbanje od nekoliko sati sedmično i održavanje zdrave tjelesne težine, takođe doprinosi dobrom zdravlju. Zatim izbjegavanje pušenja i konzumiranje ne više od jednog alkoholnog pića dnevno za žene, a dva za muškarce.

U istraživanju objavljenom 8. januara u "BMJ", istraživači navode da zdrav način života zaista može doprinijeti dužem životu bez obolijevanja od uobičajenih hroničnih bolesti, srčanih bolesti, dijabetesa i karcinoma.

Rezultati ukazuju na to da žene mogu produžiti životni vijek nakon 50. godine za otprilike deset godina, a muškarci mogu živjeti otprilike osam godina duže ukoliko se pridržavaju zdravih navika.

"Važno je gledati na očekivani životni vijek bez obolijevanja jer to ima važne implikacije u smislu poboljšanja kvaliteta života. Produženje životnog vijeka nije dovoljno. Želimo da produžimo životni vijek tako da imamo zdrav život, bez većih hroničnih bolesti i invaliditeta povezanih s tim bolestima", kaže dr Frenk Hu, šef odjeljenja za ishranu na "Harvard T.H. Chan School of Public Health".

Kako bi pratili ove podatke, istraživači su analizirali 111.000 žena i muškaraca u Americi starosti između 30. i 75. godina života. Ispitanici su odgovarali na pitanja o njihovim životnim navikama i zdravlju svake dvije godine od 2014. godine. Na osnovu njihovih odgovora životni stil svakog ispitanika ocijenjen je na skali od 0 do 5.

Žene koje su tokom života poštovale četiri od pet zdravih navika živjele su u prosjeku 34 godine duže bez hroničnih oboljenja nakon 50. godine života.

S druge strane, muškarci koji su se takođe pridržavali četiri zdrave navike živjeli su prosječno 31 godinu duže od onih koji su bili skloni nezdravom životu.

Imajući u vidu da su svi ispitanici bili stariji od 30 godina, istraživači sa Harvarda poručuju da nikada nije kasno za promjene.

"Najbolje je okrenuti se zdravim životnim navikama što je ranije moguće, ali njihovo usvajanje i u relativno starijoj životnoj dobi takođe ima značajne posljedice na životni vijek i kvalitet života", poručuje dr Hu.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:04
  22.2.2020.

  Avokado je jedna od omiljenih namirnica jer se može konzumirati na mnogo različitih načina, a budući da je veoma zdrav za organizam, nije ni čudo da je toliko popularan. Ipak, mnogi preskaču vrlo važan korak kada pripremaju jela sa avokadom, što može dovesti do razvoja bolesti.

 • 16:03
  22.2.2020.

  U Crnoj Gori je zbog koronavirusa pod nadzorom 29 osoba, kazao je Marko Bakić iz Instituta za javno zdravlje. On je potvrdio da je crnogorski državljanin koji se nalazi na brodu Diamond Princess u japanskoj luci Jokohama, prema najnovijim informacijama, zaražen virusom i kazao da će u najkraćem roku biti prebačen u nadležnu bolnicu na kopnu gdje će biti zadržan do potpunog ozdravljenja i oporavka.

 • 22:18
  21.2.2020.

  Kako bi spriječili virusne infekcije, ljekari savjetuju da je vrlo važna dobra higijena ruku. S obzirom na nedavno izbijanje koronavirusa, smjernice javnog zdravstva i dalje to ističu. Je li pranje ruku zaista toliko korisno u kontekstu epidemije? Novo englesko istraživanje sugeriše da jeste.

 • 08:42
  21.2.2020.

  Vlada razmatra više lokacija koje bi mogle da budu karantin za slučaj masovnog obolijevanja ili pojave slučajeva novog koronavirusa, a jedna od njih je i bivša vojna kasarna u ulcinjskom naselju Zoganj, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.