Autor: onogost.me
Foto: screenshot
15:35
30.7.2021.

U kafiće i diskoteke samo uz kovid potvrdu

Vlada je usvojila mjere protiv koronavirusa koje će važiti od danas do 20. avgusta.

 


Ulazak u unutrašnjost ugostiteljskih objekata i noćne klubove i diskoteke, omogućava se samo uz najmanje jedan od sljedeća četiri dokaza iz Nacionalne digitalne Kovid potvrde:

- da je osoba u cjelosti vakcinisana, ili je primila prvu dozu;

- da posjeduje negativan PCR test na Kovid-19, koji nije stariji od 72 sata;

- dokaz da je osoba preboljela kovid;

- dokaz o negativnom brzom antigenskom testu, koji nije stariji od 48 sati;

"Jedan od ovih uslova moraju da posjeduju svi zaposleni u ugostiteljstvu", rekao je direktor IJZCG Igor Galić.

Vlasnici objekata u obavezi su da odrede lice koje će kontrolisati posjedovanja dokaza o vakcinaciji ili negativnim testovima.

Za maloljetnike se ne zahtijeva da ne ispunjavaju nijedan od navedenih uslova, osim pri ulasku u diskoteke ili noćne klubove.

Pod istim uslovima dozvoljava se prisustvo sportskim manifestacijama na otvorenom i zatvorenom. Masovna okupljanja i festivali koji ne mogu da se kontrolišu na ograničenom prostoru putem Nacionalne kovid potvrde, odlažu se do 20. avgusta.

"To su događaji poput Bokeške noći, karnevala i slično", kazao je Galić.

Rekao je da će se održati festivali gdje je moguće sprovesti ono što sadrži kovid potvrda.

"Ukoliko neki festival može da ograniči prostor i sprovede provjeru, moći će da se održe, u protivnom ne".

Nacionalna kovid potvrda

Svi građani koji su dosad dobili potvrde o vakcinaciji, nezavisno da li je u pitanju jedna ili dvije doze, te potvrde mogu i dalje da koriste, i one su validne za ulazak u ugostiteljske objekte, noćne klubove, sportske objekte...

"Građani koji se ubuduće budu vakcinisali, ili radili test, dobiće nacionalnu kovid potvrdu koja se izdaje na vakcinalnom punktu ili izabranog ljekara", kazao je Aleksandar Sekulić iz Ministarstva zdravlja.

Sekulić je najavio da će, tokom dana ili do ponedjeljka, preuzimanje digitalne potvrde biti omogućeno i preko sajta eZdravlje.

"Na taj način ćemo skratiti put građanima, da neće morati da idu u zdravstvene ustanove, već će potvrdu moći da preuzmu onlajn", istakao je Sekulić.

Pojasnio je da osobe koje zbog zdravstvenih razloga ne mogu primiti vakcinu, mogu biti podvrgnute PCR ili brzom antigenskom testu, kako bi dobili potvrdu.

"S obzriom na to da se vlasnici ugostiteljskih i sportskih objekata pitaju kako će da provjeravaju potvrde – odgovor je: lako, treba im pametan telefon sa kamerom ili besplatna aplikacija za očitavanje QR koda. Kada kameru približite QR kodu, prikazuje se link koji otvara ezdravlje na kom se zelenom bojom potvrđuje da ispunjavate makar jedan od četiri tražena uslova. Ukoliko ne ispunjavate nijedan od propisanih uslova, pojaviće se crvena boja koja je dokaz da ne možete proći dalje. QR kod važi uz lični identifikacioni dokument", dodao je Sekulić.

 

 

Direktor podgoričkog Doma zdravlja Danilo Jokić najavio je da će od 2. avgusta do kraja septembra stići više od 100.000 Fajzer vakcina, na nedjeljnom nivou.

Rekao je da će vakcine biti distriubuirane domovima zdravlja u svim opštinama.

Jokić je kazao da će u slučaju potrebe, zdravstveni sistem organizovati tako da će COVID pacijente usmjeravati u tri zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa: sjever, centar i jug. Istakao je da da će Klinički centar Crne Gore morati da radi u punom kapacitetu, uz određeni broj COVID postelja.

Od sada mjere donosi Vlada

Sve ključne mjere u borbi protiv koronavirusa, koje su i od ekonomskog značaja, od sada donosiće Vlada Crne Gore, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare Instituta za javno zdravlje (IJZ) i Ministarstva zdravlja.

Ministarstvo zdravlja može, na predlog IJZCG, može i narediti mjere za zaštitu građana od zarazne bolesti.

"O svim suštinskim odlukama mora da se izjasni kompletna Vlada Crne Gore", kazala je Slavojka Šuković iz Ministarstva.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:50
  23.9.2021.

  U Kliničkom centru Crne Gore od 119 kovid pacijenata 58 je životno ugroženo. 

 • 15:24
  23.9.2021.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana završile analizu i IJZCG dostavile rezultate za 3862 uzorka na novi koronavirus.

 • 11:05
  23.9.2021.

  U Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano je 51,1 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 45,2 odsto.

 • 09:13
  23.9.2021.

  Postupak nabavke 27.180 doza vakcina protiv sezonskog gripa je završen, a ugovor o isporuci vrijedan 236.194,20 eura Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore Montefarm potpisaće sa firmom Farmalab iz Podgorice narednih dana.