Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
21:50
8.7.2018.

Simptomi upale pluća koje možda niste znali

Pneumonija ili upala pluća podrazumijeva infekciju plućnog tkiva. Upala se razlikuje u zavisnosti od toga da li je infekcija virusna, bakterijska, gljivična ili prouzrokovana parazitima.

Godišnje od upale pluća oboli oko 450 miliona ljudi, odnosno sedam procenata ukupne svjetske populacije, dok smrt nastupi kod oko četiri miliona ljudi. Posebnu pažnju posvećuje Svjetska zdravstvena organizacija koja ističe da je pneumonija vodeći uzrok smrti djece u svijetu, sa kobnim ishodom od 1,8 miliona svake godine.

Najčešći simptomi upale pluća:

Kašalj

Drhtanje

Iskašljavanje

Temperature

Bol u grudima

Otežano disanje

Malaksalost

Glavobolja

Bol u mišićima i zglobovima

Kod bakterijskih upala pluća, simptomi se pojavljuju naglo uz drhtanje i groznicu. Uz nju nastaju i bolovi pri disanju na strani koja je zahvaćena upalom i kašalj i iskašljavanje. Tipičan simptom upale pluća je otežano disanje.

Kod atipičnih upala pluća nastanak simptoma je postepeno. Temperatura polako raste, i praćena je malaksalošću, umorom, mučninom i dijarejom.

Virusne se u pravilu ne mogu razlikovati po simptomima upale pluća, ali su po nalazima sličniji atipičnim upalama.

Hronična opstruktivna plućna bolest ili KOPB je stanje koje nastaje zbog hroničnog bronhitisa i/ili emfizema.

Simptom upale pluća ovih razmjera je otežan prolaz vazduha i brzo nestajanje daha. Većina oboljelih su pušaći i osobe koje rade u okruženju izloženosti materijama koje iritiraju pluća. Simptomi ove upale pluća često se ignorišu i neprimjetni su, što čini veliki problem. Ova bolest stvara štetu na plućima koja nije popravljiva i jedino što se može je usporiti razvoj bolesti.

Prevencija

Ova bolest se vrlo teško prenosi. Najčešće je posledica slabog imuniteta. Zato, kako biste preventirali oboljenje, ključ je uspešno jačanje imuniteta.

1. Prestanite da pušite - skoro svaki od spojeva koji nastaje izgaranjem cigareta uništava neke ćelije i antioksidante u tijelu, zbog toga organizam slabi i ne može se braniti od ostalih bakterijskih infekcija, uključujući i upale pluća.

2. Vakcinišite se - kako je upala pluća često jedna od komplikacija gripa, godišnja vakcinacija protiv gripa može biti dobar način da se spriječi nastanak virusne upale. Ovo se posebno preporučuje svim ljudima starijima od 50 godina, posebno ako bolujete od neke bolesti ili ste pušač.

3. Često perite ruke - kroz dan je moguće doći u kontakt sa mnogim mogućim uzročnicima pneumonije.

4. Brinite o sebi - pod ovo mislimo da svom telu i umu pružate dovoljno snage i energije za svaki dan kroz zdravu ishranu, barem povremeno vježbanje i kretanje na svježem vazduhu, i dovoljno sna. Smanjite stres jer je on često uzrok pada imuniteta.

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:54
  19.9.2018.

  Perut je problem s kojim se suočava puno ljudi. Ponekad nam ne može pomoći ni more šampona i losiona koji su na tržištu, a koji bi nam trebali pomoći da je se riješimo.

 • 14:37
  19.9.2018.

  Glavni zdravstveni izazov u Evropi je borba protiv hroničnih nezaraznih bolesti, odnosno uzročnika koji ih izazivaju, poručeno je sa 68. sjednice Regionalnogkomiteta Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, koji se održava u Rimu od 17. do 20. septembra 2018. godine.

 • 22:04
  18.9.2018.

  Ukoliko se borite sa viškom kilograma, breskve su voće koje definitivno treba da uključite u svoju ishranu. Dijeta bazirana na breskvama je vrlo kratka i efikasna.

 • 11:56
  18.9.2018.

  Elektroprivreda Crne Gore, povodom 18. septembra, Dana opštine Nikšić, donirala je Specijalnoj bolnici za plućne bolesti “Dr Jovan Bulajić” Brezovik tkivni procesor vrijednosti 18 hiljada eura.