Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
21:55
24.5.2022.

Razlozi zbog kojih bi mladi luk trebalo jesti što češće

Mladi luk je izuzetno hranjiva biljka koja organizmu pruža niz zdravstvenih prednosti. Bogat je vitaminima i mineralima koji pomažu u prevenciji raznih bolesti, a sada se može pronaći na svakom koraku.

 


Najbolje ga je jesti u svježem obliku (ili kratko kuvan), zajedno s njegovim dugim zelenim listovima.

Otkrivamo samo neke od brojnih zdravstvenih dobrobiti zbog kojih bi se mladi luk trebao što češće naći na stolu.

1. Čuva zdravlje srca

Zbog antioksidansa koje mladi luk sadrži, njegovom konzumacijom pomažemo organizmu da lakše izbaci štetne stvari, a visok udio vitamina C uspješno smanjuje holesterol i povišen krvni pritisak te nas time štiti od raznih bolesti srca. Zbog udjela sumpornih spojeva, mladi luk nas štiti i od raznih koronarnih bolesti srca.

2. Smanjuje rizik od raka i tumora

Sumporni spojevi uvelike su zaslužni za antikancerogeno djelovanje ovog povrća. Alil sulfid što ga sadrži mladi luk znatno smanjuje rizik od nastanka tumora ili karcinoma, a osobito snažnu zaštitu pruža protiv raka debelog crijeva. Mladi luk sadrži i flavonoide, koji su takođe moćni saveznici vašeg zdravlja.

3. Održava mladolik izgled kože

Ako govorimo o kolagenu, koži je potreban kako bi ostala lijepa i mladolika, a mladi luk organizmu pomaže pri proizvodnji kolagena kako bi se ona prirodnim putem obnovila.

4. Štiti vid

Mladi luk sadrži vitamin A koji štiti oči od upala i makularne degeneracije.

Izvor: klix.ba

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:12
  30.6.2022.

  Ako tražite zdravu i ukusnu hranu koja izaziva zadovoljstvo, nutricionisti velikodušno preporučuju dinje.

 • 16:30
  30.6.2022.

  Vlada Crne Gore, saglasno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, a na osnovu sveobuhvatne analize broja novooboljelih i epidemioloških indikatora, kao i uporednih parametara u odnosu na stanje u državama regiona i šire, odlučila je da važeće mjere protiv koronavirusa, ostanu na snazi i narednih 15 dana, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

 • 15:08
  30.6.2022.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana (srijeda, 29.06.2022. godine) završile analizu i IJZCG dostavile rezultate za 973 uzorka na novi koronavirus. Ukupno su dijagnostikovana 233 novopozitivna slučaja infekcije SARS-CoV-2.

 • 22:20
  29.6.2022.

  Trešnje, osim što su slatke, ukusne i osvježavajuće, prava su blagodat za naš organizam i zdravlje.