Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
23:50
22.3.2020.

Prva žrtva koronavirusa u Crnoj Gori

Institut za javno zdravlje saopštio je da je danas u našoj zemlji registrovan prvi smrtni slučaj od koronavirusa.


"U laboratorijama Instituta za javno zdravlje potvrđen je COVID-19 kod pacijenta Z. P. rođenog 1955. godine koji je tokom dana bio hospitalizovan i na žalost preminuo u Kliničkom centru Crne Gore", saopšteno je iz Instituta.

Pacijent je, kako su naveli, bio hronični plućni bolesnik.

"U ovom teškom trenutku za porodicu i cijelu državu molimo vas da saučestvujemo u boli te porodice, ostanemo mirni i složni u danima koji su pred nama", navodi se u Twitter objavi Instituta za javno zdravlje.

Direktor Kliničkog centra Jevto Eraković saopštio je da je u Crnoj Gori registrovan prvi smrtni slučaj od koronavirusa, te da je riječ o 65-godišnjem muškarcu Z.P, koji je sinoć poslije ponoći primljen u Klinički centar sa hroničnim oboljenjem pluća.

Uzorak brisa je uzet nakon dolaska pacijenta u Klinički centar, a analize su potvrdile da je pacijent imao COVID-19. Ovaj građanin je u prvoj polovini ovog mjeseca boravio u Srbiji.

"U pitanju je državljanin Crne Gore, star 65 godina iz Herceg Novog. On je u ranim jutarnjim satima transportovan u Klinički centar Crne Gore i ubrzo nakon toga i preminuo. Sve mjere koje su u kratko vrijeme boravka u Kliničkom centru Crne Gore sprovedene, nažalost nijesu mogle da ostave neki bolji trag po liječenje ovog pacijenta. Osoblje Kliničkog centra, kao što sam konstatovao je preduzelo sve što se moglo preduzeti, koristilo je svu neophodnu zaštitnu opremu i sve procedure koje su propisane po standardima za liječenje ovakvih pacijenata", rekao je Eraković.

On je porodici preminulog uputio iskreno saučešće, a građanima poručimo "da je ovo prilika da još jednom shvatimo kolika je ozbiljnost ove bolesti i ovog virusa".

"Da poštujemo sve preporuke koje su date od strane Nacionalnog koordinacionog tima, da budemo solidarni i da se zajedno suočimo sa problemom koji nam slijedi i da ga uspješno i prebrodimo", rekao je Eraković.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:04
  3.4.2020.

  U vremenima kada moramo živjeti i ponašati se drugačije svaki vid pomoći i podrške ugroženim skupinama je dobrodošao. Zloupotreba droga i oporavak od ovisnost o psihoaktivnim supstancama nisu prestali kada je širenje koronavirusa uznapredovalo pa je Udruženje Proslavi Oporavak iz Sarajeva izdalo saopštenje povodom novonastale vanredne situacije izazvane pandemijom COVID-19, poručuju iz Nevladine organizacije (NVO) Preporod.

 • 21:08
  3.4.2020.

  Ljudi se obično trude da u periodu širenja virusa bolje i detaljnije čiste svoje domove. Kako je širenje novonastalog virusa korona uzelo ozbiljnog maha, stručnjaci ističu važnost dezinfekcije.

 • 18:22
  3.4.2020.

  Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Jevto Eraković, kazao je da je u Crnoj Gori izliječen prvi oboljeli od korona virusa, te da je otpušten iz te ustanove. Eraković je kazao i da je trenutno na liječenju u KCCG 21 osoba oboljela od aktuelnog virusa, te da je registrovan najmlađi pacijet od tri godine, čije je stanje stabilno. 

 • 13:48
  3.4.2020.

  Institut za javno zdravlje pokrenuo je mobilnu aplikaciju za prijavu simptoma i zdravstvenog stanja, koja je dio šireg integrisanog sistema za upravljanje informacijama u vezi sa pandemijom virusa korona u Crnoj Gori.