Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:02
19.1.2020.

Provjerite da li ste intolerantni na ugljene hidrate

Ugljeni hidrati su veoma ukusni i kada vam naiđe iznenadna želja za hranom, teško da će vam se jesti brokoli - uvijek želite ugljene hidrate. Ipak, posle njih se nekad osjećate naduti, primjećujete česte promjene u kilaži, pa da li ste onda intolerantni na ovu vrstu namirnica?


Dr Frenk Lipman kaže da je intolerancija na ugljene hidrate "siva zona".

"U prošloj deceniji, vidio sam povećan broj ljudi koji su slatkiše i ugljene hidrate zamijenili proizvodima od cijelih žitarica, slatkih krompirom i svježim voćem. Ipak, i dalje su gojazni, umorni, imaju iznenadne napade želje za hranom. Ponekad nemaju višak kilograma, ali imaju problem sa nivoom šećera u krvi, i nije ništa neobično ako se to javi u nekom kasnijem životnom periodu. Njihova reakcija na hranu koju su ranije jeli se promijenila", kaže Lipman.

Iako eksperti nisu saglasni zašto do toga dolazi, izgleda da je riječ o kombinaciji nekoliko faktora. Geni u kombinaciji sa sjedenjem kao načinom života, stresnim životnim stilom i decenijama konzumiranja obrađene hrane, sve to utiče na zdravlje crijeva.

Dr Lipman naglašava da pretjerana konzumacija naizgled zdravih namirnica, poput integralnog hljeba, banana i mahunarki takođe ima ulogu u tome.

Kada se svare, sve te namirnice se pretvaraju u šećere. Zato se konzumiranjem velike količine tih namirnica, koliko god da su bogate vitaminima i mineralima, smanjuje tolerancija na ugljene hidrate. A pod smanjenjom tolerancijom se misli da se nivo šećera u krvi ne vraća u normalnu ni dva sata nakon što ste pojeli obrok - što vremenom dovodi do insulinske rezistencije, dijabetesa i gojaznosti.

Što je intolerancija na ugljene hidrate veća, to je viši šećer u krvi, koji se pritom ne smanjuje.

Kako onda da znate da li imate intoleranciju na ugljene hidrate? Ako sumnjate da biste je mogli imati, dr Lipman savjetuje da izmjerite nivo šećera u krvi nakon što pojedete namirnice ove vrste, a zatim provjerite šećer i sat i dva nakon što ste pojeli obrok.

On izdvaja i pitanja na koja treba da odgovorite, kako biste utvrdili da li vaš metabolizam ima problem sa ugljenim hidratima:

Da li imate prekomjernu težinu?

Da li ste umorni veći dio vremena, a posebno nakon što unesete ugljene hidrate?

Provodite li dosta vremena sjedeći?

Imate li utisak da ne možete da kontrolišete apetit?

Da li vam se često jedu slatkiši, hljeb, pasta, krompir, mahunarke?

Imate li vrtoglavicu i utisak "zamagljenog uma" kad ste gladni?

Da li imate povišen nivo šećera u krvi?

Imate li problem sa anksioznošću, depresijom, kožne probleme, bolove u zglobovima, mišićima, probleme sa hormonima ili spavanjem?

Ukoliko je odgovor pozitivan na jedno ili više pitanja, pokušajte da dvije nedelje izbacite iz ishrane žitarice, mahunarke, skrobno povrće (šargarepe, krompir...) i voće. Ako nakon 14 dana primijetite promjene kada je riječ o ovim simptomima, "otkrili" ste intoleranciju na ugljene hidrate.

U slučaju da ste intolerantni na ugljene hidrate, vaš sledeći korak je logičan - izbacite iz ishrane šećer i prerađene ugljene hidrate, a povećajte unos lisnatog povrća. Jedite manje skrobnog povrća, žitarica i mahunarki.

Ograničite unos mliječnih proizvoda koji sadrže mnogo ugljenih hidrata i pokušajte da ograničite unos alkohola. Kada je riječ o voću, birajte ono koje sadrže manje fruktoze i pratite da li ćete se nakon toga bolje osjećati.

Izvor: Love Sensa

Ostale vijesti iz kategorije

 • 17:09
  14.8.2020.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 494 uzorka na novi koronavirus, među kojima su otkrivena 73 novopozitivna slučaja infekcije.

 • 11:37
  14.8.2020.

  Trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 47 kovid pacijenata, 41 pacijent je na infektivnom odjeljenju, a od njih jedan pacijent čeka rezultate, dok su ostali kovid pozitivni, istakao je direktor nikšićke Opšte bolnice Ilija Ašanin.

 • 22:04
  13.8.2020.

  Možda biste otišli u neki spa centar da se opustite i smanjite nivo stresa i umora. Ali nedavno istraživanje pokazalo je da možete da radite i neke druge stvari koje će vam takođe pomoći, poput čišćenja i sređivanja kuće.

 • 17:09
  13.8.2020.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 367 uzorka na novi koronavirus, među kojima je otkriveno 44 novopozitivnih slučajeva infekcije.