Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
17:49
3.3.2021.

Prošireni kovid kapaciteti u Opštoj bolnici, po 250 eura zdravstvenim radnicima

U Opštoj bolnici Nikšić formirano je dodatnih 30 kapaciteta za kovid pacijente, kazala je Ministarka zdravlja, Jelena Borovinić Bojović.


Isto toliko je omogućeno u Kliničkom centru, a kotorskoj i barskoj bolnici u završnoj fazi je ugradnja kiseoničnih stanica.

Ministarka je na današnjoj konferenciji apelovala na poštovanje mjera kako bi izašli iz situacije u kojoj se nalazimo.

„Zagovarala sam lokdaun od danas, ali konsenzusom je odlučeno da se u narednih deset dana pooštre mjere i propratimo situaciju dodatno. Presjeci će se praviti na svaka dva dana i o tome ćemo blagovremeno obavijestiti javnost“, najavila je ona.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić kazao je da se u opštini Ulcinj uvode mjere koje su na snazi u opštinama Budva i Herceg Novi. Istakao je da sve aktuelne mjere ostaju na snazi.

“Zbog smanjenja gužvi koje se javljaju pri izdavanju doznaka i dozvola, biće prekid rada prvostepenih socijalnih i ljekarskih komisija u oblasti socijalne i dječje zaštite u centrima za socijalni rad do 24. marta”, dodao je Galić.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić saopštio je da podržava inicijativu Borovinić Bojović da se zdravstvenim radnicima povećaju plate. 

"Kao prva mjera treba da se desi jednokratna isplata svim radnicima direktno uključenim u borbu protiv kovida od 250 eura. U martu će da se isplati taj novac, tako da možete računati na to. Znamo da je to minorna stvar i da neće značiti toliko, ali je poruka da Vlada misli na vas. Znamo koliko je teško zdravstvenim radnicima i želimo da znaju da je cijela Vlada potpuno uz njih", istakao je.

Poštovanje mjera pratiće tri tima

Janko Odović, državni sekretar u Ministarstvu finansija, poručio je da će biti formirana tri tima koji će biti zaduženi za kontrolu poštovanja mjera. 

 "Prvi tim činiće predstavnici Uprave policije koji će sprovoditi kontrolu vani: nošenje maske, distance, opominjaće građane i kažnajveće nesavjesne građane. Drugi tim činiće predstavnici UIP-a kontrole sprovođenja mjera u zatvorenom prostoru - javnim ustanovama, privrednim subjektima. Posebno će kontrolisati prostori koje koriste privredni subjekti. Treći tim činiće predstavnici Vojske koji će biti raspoređeni u najkritničnijim gradovima, imaće punktove gdje će moći da daju građanima maske i zaštitnu opremu, savjetuju ih i opominju da poštuju mjere", pojasnio je Odović. 

 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:01
  19.4.2021.

  Tridesetosmogodišnja porodilja preminula je u petak od posljedica korona virusa u Kliničkom centru Crne Gore, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

 • 18:03
  19.4.2021.

  U Crnoj Gori je do sada prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo 38.667 osoba, odnosno 6,2 odsto stanovništva, a drugu dozu 17.756 građana, objavljeno je na sajtu covidodgovor.me.

 • 16:15
  19.4.2021.

  Istraživanje na temu imunizacije mladh protiv virusa COVID-19 je pokazalo da čak 44,3 odsto mladih u Crnoj Gori ne želi da se vakciniše protiv COVIDA. Centar za afirmaciju i razvoj mladih je u periodu od 6. do 18. aprila ove godine sproveo pomenuto istraživanje, a koje je CARM sproveo u okviru kampanje “Zajedno protiv COVIDA”.

 • 15:12
  19.4.2021.

  Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović danas je sa saradnicima posjetila Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis, koji će u narednom periodu biti lokacija sa šest punktova za imunizaciju građana u borbi protiv koronavirusa, saopšteno je iz tog resora.