Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
12:58
1.3.2021.

Proizvodi sa nikotinom efikasni u borbi protiv pušenja

Elektronski uređaji koji sadrže nikotin najefikasnije su sredstvo za odvikavanje od pušenja u Velikoj Britaniji, pokazuje najnoviji izvještaj Instituta za javno zdravlje u toj zemlji.


Podaci pokazuju da je upotreba ovih uređaja, kao dio terapije odvikavanja od pušenja, tokom prethodne dvije godine imala jednu od najviših stopa uspješnosti u prestanku pušenja, koja se kreće izmedju 59,7 u 2019. odnosno i do 74 odsto tokom prošle godine, piše Beta.

Procjenjuje se da se u odvikavanju od pušenja čak 27,2 odsto ispitanika opredijelilo za elektronske nikotinske proizvode, takozvani vejping.

"Pretpostavlja se da je korona virus (kovid-19) uticao na navike u vezi sa pušenjem, ali je još prerano za procjenu punog efekta pandemije", navodi se u ovom nezavisnom izvještaju, koji je sproveo Kraljevski koledž iz Londona.

Istraživači britanskog Instituta za javno zdravlje pokazuju i zabrinutost zbog toga što "ispitanici pogrešno tumače relativni rizik koji nose ovi uređaji u poređenju sa cigaretama koje sagorijevaju duvan".

Ovi rezultati pokazuju da percepcija korisnika nije u skladu sa izvještajima stručnjaka iz Velike Britanije i SAD, koji zaključuju da je "upotreba regulisanih proizvoda daleko manje štetna od pušenja cigareta".

"Dosadašnja istraživanja pokazuju da je vejping manje štetan od sagorijevanja duvana i, kako naglašava ovaj izvještaj, može pomoći ljudima da prestanu da puše. Dugoročna šteta od pušenja je nesporna", rekla je izvršna direktorka Organizacije za istraživanje raka u Velikoj Britaniji Mišel Mičel.

Kako je agenciji Beta rekla Aleksandra Ješić, ljekar opšte medicine, najbolji izbor koji svaki pušač može da napravi jeste da se u potpunosti odrekne duvana i nikotina.

"Oni koji to ne žele da učine, imaju i treći izbor, a to je da se informišu o manje štetnim alternativama", rekla je Ješić.

Ona je ukazala da postoje brojne studije koje potvrđuju da su duvanski proizvodi koji ne sagorijevaju duvan u značajnoj mjeri manje štetni od cigareta i duvanskog dima koji, pored ugljen monoksida i katrana, sadrži još oko 100 poznatih kancerogenih materija.

"Ako znamo da tek svaki deseti pušač uspije da se oslobodi cigareta, lako možemo da vidimo pomak na polju javnog zdravlja u ovoj oblasti. Ipak, neophodno je da ti uređaji budu regulisani prije nego što dospiju na tržište", rekla je Ješić.

Navela je da je u Srbiji dostupan samo jedan uređaj koji je Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) kategorizovala kao proizvod modifikovanog rizika i potvrdila da je izloženost organizma štetnim i potencijalno štetnim materijama prilikom korišćenja značajno smanjena u odnosu na korišćenje cigareta.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:00
  22.4.2021.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 1207 uzoraka na novi koronavirus.

 • 21:21
  21.4.2021.

  U Crnoj Gori su do sada prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primile 39.123 osobe, odnosno 6,3 odsto stanovništva, a drugu dozu 19.027 građana, objavljeno je na sajtu covidodgovor.me.

 • 20:09
  21.4.2021.

  U bolnicama u Crnoj Gori trenutno se liječi 417 pacijenata oboljelih od COVID-a 19, što je 14 odsto od broja aktivnih slučajeva koronavirusa.

 • 15:04
  21.4.2021.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 1157 uzoraka na novi koronavirus.