Autor: onogost.me
Foto: gov.me/B. Čupić
10:53
1.12.2021.

Preminuli vakcinisani u prosjeku imali 75 godina, omikron nije registrovan u Crnoj Gori

Novi soj korona virusa omikron još uvijek nije registrovan u Crnoj Gori, ali moramo očekivati da će se pojaviti, jer ne možemo posmatrati zemlju kao izlovan sistem, poručila je ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović.


Ona je saopštila da je neozbiljno vjerovati da se omikron neće pojaviti i u našoj državi.

“Na uzorcima koji su rađeni do sredine novembra pouzdano znamo da omikron nije detektovan u Crnoj Gori, kao što nije detektovan ni Delta plus soj”, navela je ministarka zdravlja, u emisiji Link na RTCG.

Kako dodaje Borovinić Bojović, nastavljaju rad i ovih dana prikupljaju se i analiziraju novi uzorci.

“Za sada, ovo što je do sada detektovano, omikron nije detektovan u Crnoj Gori. Moramo očekivati da će se on pojaviti, jer ne možemo posmatrati zemlju kao izlovan sistem”, poručila je Borovinić Bojović.

U svakom slučaju, kako dodaje, vakcine štite i mnogo smo sigurniji, ako smo vakcinisani.

“Mogućnost obolijevanja i od omikrona je svakako manja ako ste vakcinisani. U kojem procentu tačno vakcine koje su dostupne štite od omikrona, stručna javnost se nije još izjasnila, to očekujemo uskoro”, poručila je Borovinić Bojović.

Ona je poručila i da građani ne treba da se vode nivoom antitijela, već da je vakcinacija jedini izlaz.

Ona je navela i da nijedna osoba preminula od korona virusa u Crnoj Gori mlađa od 40 godina nije bila vakcinisan, a prosjek godina onih koji su preminuli, a bili su vakcinisani je 75.

Podsjetila je i da je zaštita od obolijevanja od kovida nakon dvije doze vakcine 93,38 odsto, što je kako kaže visok procenat.

Među građanima koji su dobili obje doze oboljelo je njih 6,62 odsto, a život izgubilo 0,07 odsto.

“Ovi podaci nam nesumnjivo govore u prilog značaja vakcinacije i poštovanja mjera”, poručila je Borovinić Bojović.

Od Ministarstva pravde čekaju dodatna pojašnjenja

Ranije je uvođenje Nacionalne digitalne kovid potvrde u javnoj upravi odgođeno do definitivnog izjašnjenja Ministarstva pravde. Ministarka je saopštila da su preliminarno mišljenje dobili, ali su tražili dodatna pojašnjenja.

“Upravo naredne sedmice imamo niz sastanaka u Ministarstvu pravde na kojima ćemo sučeliti mišljenja i na taj način, ja sam sigurna, doći do najvalidnijeg rješenja”, poručila je Borovinić Bojović.

Ona je poručila da je važno da se sačuva zdravlje građana, ali i poštovanje Ustava Crne Gore.

Aktuelna epidemiološka situacija je, kako navodi, rezultat mutagenih formi Kovida 19.

Ministarka je poručila da zdravstveni sistem daje sve od sebe i više od mogućnosti u borbi sa koronom.

“U okviru EU, broj zaraženih u Crnoj Gori je manji nego u Češkoj, Belgiji, Austriji, Sloveniji, Danskoj i Hrvatskoj. Kada govorimo o smrtnosti u Crnoj Gori u posljednjih sedam dana, smrtnost je niža nego u Mađarskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Slovačkoj i BiH”, saopštila je Borovinić Bojović.

Zabrana dočeka Nove godine- drugačija odluka ne bi bila opravdana

Povodom najavljene zabrane dočeka Nove godine na otvorenom, ministarka zdravlja kaže da je nemoguće ispratiti takve masovne događaje.

“Odluka je morala biti takva, ne zbog toga što je bilo kome od nas drago da bude tako, već zbog toga što je zdravlje najvažnije”, poručila je Borovinić Bojović i nagovijestila da bi takva odluka mogla i da ostane na snazi.

“U ovoj situaciji to predstavlja toliki epidemijski rizik da jednostavno ne bi bila opravdana drugačija odluka”, zaključila je Borovinić Bojović.

 

Izvor. rtcg.me

Ostale vijesti iz kategorije