Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
08:44
4.12.2019.

Potrošnja ljekova na recept veća za 30 odsto

Potrošnja ljekova na recept za prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu па isti period lani, veća je za čak 30 odsto i iznosi 20,6 miliona eura.


Prema anailzi Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), privatne apoteke su u prva dvа kvartala 2019. zaradile blizu 4б odsto više пovcа оо izdavanja ljekova na recept u odnosu па 2018. Medutim, ljekovi sе i dalje dominantno uzimaju па recept u državnim, "Маоtefarm" apotekama, pišu Vijesti.

Svaki gradanin prosječno је роtrošio 32,59 eura za lјеkove koji se uziimaju u apotekama о trošku FZO, dok ima ljekara koji dnevno napišu i preko 200 recepata.

Anаlizа pokazuje da sе i dalje naјčešće prepisuju tablete protiv visokog krvnog pritiska.

Vijesti pišu da je za 30 odsto porasla potrošnja lijekova na recept. Ljekari propisuju i 200 recepata dnevno, građane najviše muči hipertenzija, dijabetes, astma...

Statistika FZO pokazuje da je samo jedan pacijent za šest mjeseci realizovao 185 recepata. Drugi je u istom periodu realizovao 152 recepta vrijednosti 2.900 eura.

Analiza pokazuje da je svaki osiguranik u Crnoj Gori, a ima ih 633.354, u državnim i privatnim apotekama prosječno realizovao 4,26 recepata, odnosno podigao ljekove vrijedne 32,59 eura.

To je za oko sedam eura više, “po glavi osiguranika” u odnosu na isti period prošle godine.

Razlozi: Nova lista i rast broja oboljelih 

FZO je zaključio da je povećano propisivanje ljekova i uvećana potrošnja posljedica proširenja nove liste ljekova, kao i rasta broja oboljelih od autoimunih, kroničnih i multiplih oboljenja.

Među razlozima povećane potrošnje, kako smatraju, su i preventivni programi, uvođenje novih ljekova u standardne šeme liječenje bilo zbog toga što su efikasniji, ali i imaju manje neželjenih dejstava, kao i nove kombinacije različitih ljekova na primjer u liječenju malignih bolesti i HIV infekcija.

"Najčešći razlog povećanja finansijske potrošnje su izmjene nove Liste ljekova, kao i bolja snabdjevenost i dostupnost ljekova u posmatranom periodu 2019. godine u odnosu na prethodnu godinu”.

Iz FZO su kazali da je, u cilju racionalizacije potrošnje ljekova u narednom periodu, potrebno učešće menadžera zdravstvenih ustanova kroz sistem kontrole zaposlenih i različite analize potrošnje... Tvrde da je potrebno podsticati ljekare na farmako-ekonomski pristup prilikom odlučivanja za određenu terapiju, kako bi se uz manje izdvojenog novca postigao jednako dobar terapijski učinak.

“Vijesti” su prošlog mjeseca objavile da je Crna Gora za devet mjeseci ove godine uvezla medicinske i farmaceutske proizvode vrijedne 77,7 miliona eura, što je za 24 odsto više u odnosu na isti period prošle.

Prema izvještaju Calimsa o potrošnji, građani su lani u prosjeku potrošili oko 137 eura na ljekove, računajući medikamente koje dobijaju o trošku FZO i one koje plaćaju iz džepa.

Potrošnja ljekova u prosjeku u Crnoj Gori godišnje raste za oko osam odsto, a duplo manje u zemljama EU.

Ostale vijesti iz kategorije