Autor: onogost.me
Foto: EU Info centar
07:56
27.1.2021.

Potpisan finansijski sporazum o podršci EU zdravstvu

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa i glavna pregovaračica Zorka Kordić potpisale su danas Sporazum o finansiranju podrške EU zdravstvenom sektoru u borbi protiv COVID-19. 


Ova bespovratna pomoć Unije, vrijedna 9,5 miliona eura, usmjerena je na pružanje podrške zdravstvenom sektoru nakon završetka trenutne zdravstvene krize i na jačanje njegove otpornosti za suočavanje sa sličnim prijetnjama u budućnosti. Ona obuhvata ulaganje u infrastrukturu, opremu i ljudske kapacitete crnogorskog zdravstvenog sistema za kontrolu bolesti i rješavanje pitanja zdravstvene bezbjednosti.

Ambasadorka Popa je naglasila da će danas ugovorena podrška EU donijeti dugoročne koristi crnogorskom zdravstvenom sistemu i kvalitetu zdravstvenih usluga koje se nude građanima. „Ova će zdravstvena kriza – koliko god da je izazovna – proći, ali će ostati klinike i laboratorije. 

Glavna pregovaračica, Zorka Kordić, je poručila da je evropska perspektiva Crne Gore osnažena strukturiranom, ciljanom i vrijednom podrškom zdravstvenom sistemu Crne Gore istakavši da je EU među prvima prepoznala potrebu da pomogne u ovom dijelu, ali i u dugoročnijem suočavanju sa ekonomskim i društvenim posljedicama pandemije. 

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović naglasila je da je pandemija još jednom upozorila čovječanstvo da niko nije siguran, ako svi nismo sigurni.

„I da upravo u tom smislu, ruka podrške i pomoći koju još jednom dobijamo od Evropske unije, dodatno govori u prilog koliko su jedinstvo i zajedništvo važni u rješavanju ovog globalnog problema. Upravo iz tih razloga želim da naglasim značaj ovakve vrste pomoći u smislu budućeg rada, sazrijevanja i stasavanja zdravstvenog sistema Crne Gore. Pandemija je tu, ali će jednog dana pandemija proći i ostaće sve što nam je ovom prilikom dodijeljeno kroz jednu veliku solidarnost i veliku podršku Evropske unije“, navela je Borovinić-Bojović.

Ovim sporazumom o finansiranju predviđena je nabavku PCR opreme sposobne za analizu velikog broja respiratornih uzoraka za detekciju COVID-19, što će povećati državne kapacitete za testiranje i detekciju koronavirusa.

Biće izgrađeni brojni objekti za smještaj medicinskih struktura važnih za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti i za liječenje pacijenata. Za izgradnju Klinike za infektivne bolesti i dermato-venerologiju, Evropska unija je opredijelila ukupno 8,5 miliona eura, uključujući 4 miliona eura iz ovog paketa i 4,5 miliona eura iz prethodno dodijeljenih sredstava. Sredstva EU će se koristiti takođe i za izgradnju Centra za kontrolu i prevenciju infektivnih bolesti s Operativnim centrom za hitne slučajeve i prvom laboratorijom 3. nivoa biološke bezbjednosti, dok će se obnoviti i opremiti nekoliko mikrobioloških laboratorija.

Danas ugovoreni paket podrške od 9,5 miliona eura dio je većeg programa EU, vrijednog 53 miliona eura bespovratne finansijske pomoći koju EU pruža Crnoj Gori. Značajan dio programa podrške, odnosno 40,5 miliona eura, dodjeljuje se kao direktna budžetska podrška za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije i podrška socijalnom i ekonomskom odgovoru državnih vlasti.

Prvu ratu budžetske podrške, u vrijednosti od 28 miliona eura, EU je uplatila u novembru 2020. U okviru istog programa, tokom 2020. godine je obezbijeđeno 100 respiratora, 10 digitalnih rendgen aparata i više od 2 miliona komada zaštitne opreme, kao pomoć zdravstvenim radnicima da ostanu bezbjedni dok se brinu o onima kojima je potrebna njega.

Sve države Zapadnog Balkana, uključujući i Crnu Goru, pridružile su se inicijativi COVAX kako bi osigurale pristup vakcinama nabavljenim po dogovorenoj cijeni. Osim toga, u decembru 2020, Unija je izdvojila 70 miliona eura iz pretpristupnih fondova EU za kupovinu vakcina za Zapadni Balkan, kroz niz ugovora o preprodaji zaključenih s državama članicama EU, odnosno sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:00
  22.4.2021.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 1.207 uzoraka na novi koronavirus.

 • 21:21
  21.4.2021.

  U Crnoj Gori su do sada prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primile 39.123 osobe, odnosno 6,3 odsto stanovništva, a drugu dozu 19.027 građana, objavljeno je na sajtu covidodgovor.me.

 • 20:09
  21.4.2021.

  U bolnicama u Crnoj Gori trenutno se liječi 417 pacijenata oboljelih od COVID-a 19, što je 14 odsto od broja aktivnih slučajeva koronavirusa.

 • 15:04
  21.4.2021.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 1157 uzoraka na novi koronavirus.