Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
12:36
24.2.2021.

Počela vakcinacija medicinskog osoblja u nikšićkom Domu zdravlja

Medicinsko osoblje u nikšićkom Domu danas je primilo prvu dozu Sputnjik V vakcine, čime je zvanično počela vakcinacija u našoj opštini.


Toj zdravstvenoj ustanovi pristiglo je 60 vakcina, a koordinator za vakcinaciju protiv Covid-19, doktorica Vjera Bojović kazala je da se vakcinisani dobro osjećaju, bez nuspojava.

Za Specijalnu bolnicu za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“ u Brezoviku obezbijeđeno je 25 vakcina, a predviđeno je da vakcinacija počne sjutra.

Opštoj bolnici Nikšić isporučeno je 50 vakcina, a Bojović navodi će biti naknadno objavljen datum vakcinisanja zdravstvenih radnika te ustanove.

„Već je četvrta grupa ljekara, tehničara, pomoćnog osoblja  od jutros vakcinisana. Vakcinacija nam znači dosta, jer smo u potpunom kolapsu od jednog normalnog života tako da se nadamo  da će nas vakcina vratiti u normalne životne tokove i normalan rad. Radi se o vakcini Sputnjik V koja se prima u dvije doze. Znači danas prva doza, a sljedeća doza ide za 21 dan, tada ćemo postići punu vakcinaciju, odnosno revakcinaciju. Poslije vakcinacije pola sata svako vakcinisano lice ostaje na posmatranju“, kazala je Bojović.

Kako je pojasnila, nakon medicinskih radnika po nacionalnim smjernicama počinje vakcinacija građana starijih od 80 godina.

"Ostatak za zainteresovane biće naknadno dostavljen, dodatnim isporukama i vakcinacija će biti organizovana u već dogovorenim terminima", objanila je Bojović.

Ona je navela da je vakcinacija slobodan izbor građana.

„Oni su  svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Mi nikoga ne prisiljavamo, ali to su preporuke Svjetskog komiteta za vakcinaciju pa na građanima je da odluče. Sve informacije o daljem vakcinisanju i sprovođenju imunizacije u našem gradu građani će dobiti i putem sredstava informisanja, prvenstveno preko lokalog emitera“, saopštila je Bojović.

Ramiza Glušica, jedna od zaposlenih u Dječijem dispanzeru, jutros je primila prvu dozu vakcine.

„Vakcinu sam primila u devet časova totalno je bezbolna, za sada nemam nikave reakcije. Ni aplikacija nije bolna, niti je ubrizgavanje bolno.  Znači nam ova vakcinacija puno, zaštitu i neku sigurnost. Jedva smo je dočekali i sa radošću prmili“, prenijela je utiske Glušica.

Marija Goranović

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:01
  19.4.2021.

  Tridesetosmogodišnja porodilja preminula je u petak od posljedica korona virusa u Kliničkom centru Crne Gore, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

 • 18:03
  19.4.2021.

  U Crnoj Gori je do sada prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo 38.667 osoba, odnosno 6,2 odsto stanovništva, a drugu dozu 17.756 građana, objavljeno je na sajtu covidodgovor.me.

 • 16:15
  19.4.2021.

  Istraživanje na temu imunizacije mladh protiv virusa COVID-19 je pokazalo da čak 44,3 odsto mladih u Crnoj Gori ne želi da se vakciniše protiv COVIDA. Centar za afirmaciju i razvoj mladih je u periodu od 6. do 18. aprila ove godine sproveo pomenuto istraživanje, a koje je CARM sproveo u okviru kampanje “Zajedno protiv COVIDA”.

 • 15:12
  19.4.2021.

  Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović danas je sa saradnicima posjetila Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis, koji će u narednom periodu biti lokacija sa šest punktova za imunizaciju građana u borbi protiv koronavirusa, saopšteno je iz tog resora.