Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
21:08
3.4.2020.

Pet stvari koje obavezno treba dezinfikovati u kući

Ljudi se obično trude da u periodu širenja virusa bolje i detaljnije čiste svoje domove. Kako je širenje novonastalog virusa korona uzelo ozbiljnog maha, stručnjaci ističu važnost dezinfekcije.


1. Telefon

Generalno, a naročito sada kada smo svi kod kuće, telefon neprestano držimo u rukama. Više puta smo čuli kako je telefon prljaviji od toaleta, te je jasno koliko ste uz njega izloženi raznoraznim bacilima.

Najbolja opcija za čišćenje telefona je jednostavno korišćenje krpe od mikrofibera, na koju ćete poprskati malo alkoholnog dezinfekcionog sredstva, poput sedamdesetoprocentnog izopropil alkohola pomiješanog sa vodom. 

2. Predmeti koje često dirate

Zbog zadržavanja virusa na površinama svakako treba očistiti predmete poput kvake, prekidača za svjetlo, česme, daljinski upravljač. Možete koristiti sva dezinfekciona sredstva, a najbolje je ostaviti da prvo djeluju nekoliko minuta pa ih onda isprati.

3. Radne površine u kuhinji

Često na ovakve površine odlažemo sve što nam je u ruci, od kesada sa namirnicama, torbe, ključeva i telefona. Kako se radi o mjestu gdje se priprema hrana, obavezno ih je redovno čistiti. Iz istog razloga dobro isperite površine da na njima ne bi ostale hemikalije.

4. Tastatura

Tastatura je prepuna raznoraznih virusa i bakterija. Nakon što ugasite računar, okrenite je i protresite da izbacite prljavštinu koja se nakupila. Nakon toga je očistite kompresovanim vazduhom. Potom, nježno obrišite dugmiće krpicom od mikrofibera natopljenom dezinfekcionim sredstvom.

5. Igračke i ćebad

Ti mali predmeti često su dom raznih prljavština. Ćebad i plišanje igračke stavite u mašinu i operite praškom. Oni obavezno moraju biti potpuno suvi prije upotrebe.

Ostale vijesti iz kategorije