Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:04
14.4.2018.

Muzikoterapija: Brži oporavak uz omiljene note

Dokazano je da bi srčani bolesnici trebalo svakoga dana da slušaju muziku ujutru i uveče po najmanje 12 minuta, da bi preduprijedili anginu pektoris, pojavu infarkta ili poremećaj srčanog ritma. I nakon bolničkog liječenja treba da se nastavi sa preporučenom “muzičkom dozom”, tvrde stručnjaci.


Slušajući muziku koja vam prija, dolazi do lučenja hormona zadovoljstva i oslobađanja napetosti, što dovodi do snižavanja krvnog pritiska i usporavanja srčanog rada. Pozitivni efekat muzike traje 12 sati, a onda se rad srca vraća na ritam prije nego što je muzika odslušana, zbog čega je potrebno ponovo uključiti muziku kao terapiju da bi pacijent bio “obezbijeđen” 24 sata.

Pacijenti sami treba da biraju muziku koja im prija, bez obzira na to kom žanru pripada. Istraživanja su pokazala da su bolesnici sa preležanim infarktom koji su slušali omiljenu muziku rjeđe ponovo imali srčani udar, prenosi Ljepota i zdravlje.

Što se tiče klasika, zapaženo je da pacijenti sa hipertenzijom najbolje reaguju na muziku Johana Sebastijana Baha, a sa niskim pritiskom na Antonjina Dvoržaka. Ostvarenja Đuzepea Verdija najviše pomažu osobama sa upornim migrenama, dok slavni Antonio Vivaldi najviše prija oboljelima od epilepsije.

Volfgang Amadeus Mocart preporučuje se muškarcima sa erektilnom disfunkcijom, Mihail Glinka dijabetičarima, Johan Brams astmatičarima. Za kombinovane srčane bolesti, hipertenziju i povišeni holesterol treba slušati Čajkovskog i Noflera…

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:54
  19.9.2018.

  Perut je problem s kojim se suočava puno ljudi. Ponekad nam ne može pomoći ni more šampona i losiona koji su na tržištu, a koji bi nam trebali pomoći da je se riješimo.

 • 14:37
  19.9.2018.

  Glavni zdravstveni izazov u Evropi je borba protiv hroničnih nezaraznih bolesti, odnosno uzročnika koji ih izazivaju, poručeno je sa 68. sjednice Regionalnogkomiteta Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, koji se održava u Rimu od 17. do 20. septembra 2018. godine.

 • 22:04
  18.9.2018.

  Ukoliko se borite sa viškom kilograma, breskve su voće koje definitivno treba da uključite u svoju ishranu. Dijeta bazirana na breskvama je vrlo kratka i efikasna.

 • 11:56
  18.9.2018.

  Elektroprivreda Crne Gore, povodom 18. septembra, Dana opštine Nikšić, donirala je Specijalnoj bolnici za plućne bolesti “Dr Jovan Bulajić” Brezovik tkivni procesor vrijednosti 18 hiljada eura.