Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
10:28
8.3.2021.

Ministarstvo: U Domu zdravlja ima longacefa, danas stigle nove količine

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Veljo Čađenović kazao je da u nikšićkom Domu zdravlja ima longacefa, kao i da je nova tura tog lijeka stigla danas.


On je to kazao demantujući navode da od petka, 5. marta, u nikšićkom Domu zdravlja fali longacefa.

„Tura tog antibiotika dostavljena je nikšićkom Domu zdravlja baš u petak, 5. marta, kao i danas 8. marta“, navodi se na Tviter nalogu Ministarstva.

Kako je objasnio Čađenović, svjetski proizvođači najtraženijih ljekova ne mogu da postignu da proizvode i isporuče onoliko antibiotika koliko je svijetu potrebno.

„Crna Gora nastoji, i to smatram uspješno, da naš zdravstveni sistem ne ostane bez potrebnih antibiotika koji se koriste u liječenju korone“, naveo je Čađenović.

I ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović danas je kazala da sve bolnice imaju neophodne ljekove protiv koronavirusa i da je dezinformacija da u nikšićkom Domu zdravlja nema longacefa.

"U petak je stigla isporuka u nikšićku bolnicu, a i prethodno je bilo ampula na lageru, dakle, nije bilo prekida", kazala je ona.

Longacef koji su pacijenti trebali da prime kao dio terapije u liječenju protiv koronavirusa u petak, na kratko, nije bio dostupan u Domu zdravlja, a ni u apotekama.

Direktorica te ustanove, Ljiljana Adžić u izjavi za portal Onogošt potvrdila je da taj lijek nije dostupan nigdje u gradu, te da nabavka direkto zavisi od Montefarma.

Nekoliko sati kasnije lijek longacef stigao je u Dom zdravlja, a kako je Adžić tad pojasnila, pristigle količine trebale su da budu dovoljne do danas.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:46
  15.5.2021.

  Crna Gora je do danas dala 140.148 doza vakcina protiv korona virusa. To je, kako su naveli iz Ministarstva zdravlja, veći broj datih doza, u odnosu na broj stanovnika, od Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Ukrajine, Moldavije i Kosova.

 • 15:02
  15.5.2021.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana (petak, 14. maj 2021. godine) završile analizu i Institutu dostavile rezultate za 1.430 uzoraka na novi koronavirus.

 • 13:22
  15.5.2021.

  Dom zdravlja zamijenio je punktom u Tehnopolisu. Zatekli smo ga u ambulanti broj dva. Goran Kosić jedan je od pet ljekara sa kojim ćete popričati prije nego što odete na vakcinaciju kod medicinskog tehničara.

 • 12:52
  15.5.2021.

  Institut za javno zdravlje, vodeći se preporukama svjetskih i evropskih organizacija, savjetuje da trudnicama treba ponuditi vakcinu protiv bolesti kovid-19, istovremeno kada i osobama iste dobi ili rizične grupe, piše Dan.