Autor: onogost.me
Foto: Vlada Crne Gore/Tviter
15:52
24.2.2021.

Lokali ostaju zatvoreni, zabranjena prodaja kafe za ponijeti...

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da u Nikšiću, Podgorici, Cetinju, Herceg Novom, Danilovgradu, Ulcinju, Kotoru i Tuzima važi zabrana rada ugostiteljskih objekata.


"U navedenim opštinama zabranjuje se rad automata za pića, kafa i drugih napitaka u okviru benzinskih pumpi i drugih prostora. Takođe, zabranjuje se rad zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestama. To su takozvani luna parkovi, panoramski točak i slično. Privredna društva, preduzetnici obavezni su da uklone mobilijar ili na drugi način onemoguće njihovo korišćenje tokom zabrane obavljanja ugostiteljske djelatnosti", kazao je Galić.

Posebne mjere za Opštinu Budve i Tivat od sada važe i za Herceg Novi, osim u dijelu koji se odnosi na napuštanje teritorije opštine radnim danima.

Negativan PCR test potreban je za putnike koje dolaze iz država: San Marino, Luksemburg, Andora, Slovačka, Bugarska i Bocvana, osim za crnogorske državljene i osobe koje imaju prebivalište u našoj državi.

Epidemiološka situacija složena, zabrinjava broj preminulih

On je na današnjoj konferenciji za medije kazao da je trenutna epidemilloška situacija u Crnoj Gori izuzetno složena.

Kazao je da zabrinjava broj preminulih od posljedica Kovida-19 prethodne nedjelje i opterećenost zdravstvenog sistema.

Trenutno je popunjeno 75,8 odsto bolničkih kapaciteta namijenjenih oboleljelima od Kovida-19.

Prema njegovim riječima, došlo je do laganog opadanja epidemije, odnosno broja oboljelih u posljednjih 14 dana, ali napominje da je i dalje na nezadovoljavajućem nivou.

"Prethodne nedjelje preminuo je 61 kovid pozitivan pacijent. To je posljedica toga što je prethodne tri nedjelje bio visok broj oboljelih", dodao je Galić.

On je istakao da je Crna Gora duži period u grupi 10 zemalja sa najvećim brojem novooboljelih.

Galić je rekao da mjere za onlajn nastavu donosi Ministarstvo prosvjete na osnovu epidemioloških podaka koje IJZ predoči.

Galić je rekao da turisti mogu da napuštaju teritoriju opštine ukoliko imaju vačer o boravku u našoj zemlji.

On je kazao da je vakcinacija predviđena za pacijente koji nisu u akutnoj fazi, te da se pacijenti moraju konsultovati sa svojim doktorima, vezano za samu vakcinaciju.

Prema njegovim riječima, Fajzerova vakcina bi trebalo da bude dostupna u prvom kvartalu.

Klinički psiholog Mina Gazivoda kazala je da će od sjutra ponovo biti dostupne linije za psihološku pomoć 1555.

"Linija će funkcionisati svakog radnog dana od devet do 18 časova radnim danima, odnosno od devet do 15 časova vikendom", navela je Gazivoda.

Podsjetila je da pomoću nove digitalne platforme www.covidodgovor.me građani mogu iskazati interesovanje i "zauzeti svoje mjesto u redu za vakcinaciju".

Gazivoda je rekla da nema tačan podatak koliko je građana dosad iskazalo interesovanje za vakcinaciju.

Infektolog Ana Bubanja kazala je da se u KCCG nalazi 122 kovid pacijenta od kojih je 55 životno ugroženo.

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:01
  19.4.2021.

  Tridesetosmogodišnja porodilja preminula je u petak od posljedica korona virusa u Kliničkom centru Crne Gore, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

 • 18:03
  19.4.2021.

  U Crnoj Gori je do sada prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo 38.667 osoba, odnosno 6,2 odsto stanovništva, a drugu dozu 17.756 građana, objavljeno je na sajtu covidodgovor.me.

 • 16:15
  19.4.2021.

  Istraživanje na temu imunizacije mladh protiv virusa COVID-19 je pokazalo da čak 44,3 odsto mladih u Crnoj Gori ne želi da se vakciniše protiv COVIDA. Centar za afirmaciju i razvoj mladih je u periodu od 6. do 18. aprila ove godine sproveo pomenuto istraživanje, a koje je CARM sproveo u okviru kampanje “Zajedno protiv COVIDA”.

 • 15:12
  19.4.2021.

  Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović danas je sa saradnicima posjetila Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis, koji će u narednom periodu biti lokacija sa šest punktova za imunizaciju građana u borbi protiv koronavirusa, saopšteno je iz tog resora.