Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
19:30
20.4.2019.

Ljuta papričica može i da liječi

Američki stručnjaci su, u nedavno završenom istraživanju, otkrili da ljuta papričica nije samo začin mnogim gurmanskim jelima, već i potencijalni lek za sprečavanje širenja malignih ćelija, piše RTS.

Kapsaicin, ključni sastojak ljutih paprika, može da uspori napredovanje raka pluća.

Proučavajući u laboratoriji efekte kapsaicina na tri tipa ćelija raka, stručnjaci Univerziteta Maršal u Zapadnoj Virdžiniji su otkrili da ova supstanca zaustavlja prvi korak širenja raka, poznat kao metastaza.

Naime, u testovima na miševima, kod kojih su već primijećene metastaze, utvrđeno je da su oni koji su unosili kapsaicin imali znatno manja područja agresivnih ćelija raka u plućima od drugih, jer je bio blokiran protein koji igra ključnu ulogu u rastu i širenju malignih ćelija.

Prema riječima stručnjaka, rast ćelija pretvorio se u samouništavajući proces pa je i tumor prestao da raste.

Ipak, iako predstavlja potencijalno novu terapiju protiv metastaza kod pacijenata oboljelih od raka pluća, za kliničku upotrebu kapsaicina potrebno je neutralisati njegove neprijatne propratne efekte kao što su gastroinestinalna iritacija, grčevi u stomaku i osjećaj pečenja.

O značaju ovog otkrića najbolje govori podatak da tek svaki deseti pacijent doživi pet godina nakon postavljanja dijagnoze, jer se bolest obično već proširila na druge organe.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:09
  20.7.2019.

  Svi koji su mislili da jedna rakijica ili pivo smanjuju stres, prevarili su se, tako barem kažu njemački naučnici.

 • 22:00
  19.7.2019.

  Konzumacija kafe mogla bi aktivirati odbranu tijela od masnoće, što je otkriće koje bi moglo služiti za borbu protiv gojaznosti i dijabetesa.

 • 21:28
  18.7.2019.

  Jeste li znali da tokom 30-minutnog izlaganja suncu koža proizvodi onoliko vitamina D koliko se može naći u 200 čaša mlijeka?

 • 22:21
  17.7.2019.

  Doktori su ljudima preporučivali more kao terapiju još od 18. vijeka. Poznati škotski ljekar Vilijam Bakan (1729-1805) je u svojim djelima redovno navodio medicinske benefite odlaska na more, a zahvaljujući njegovom uticaju sagrađeno je više bolnica na obalama mora.