Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:54
23.8.2019.

Kućni ljubimci dobro utiču na bebino zdravlje

Ukoliko se dvoumite da li da nabavite kućnog ljubimca ili ukoliko ga već imate, a strahujete kako će to izgledati kada na svijet dođe beba - imamo lijepe vijesti za vas.


Mnogi mlađi parovi koji još nisu dobili bebu vrlo često nabave psa, ili - još možda i češće - u nastojanju da dobiju bebu premišljaju se da nabave psa i druge kućne ljubimce.

Pa ako ste i vi jedni od takvih parova, ili spadate u onu treću opciju, već imate i dijete i ljubimca, ali planirate još jednu bebu pa se premišljate hoće li bebici smetati ljubimac - naučnici za sve vas naime imaju jednu jako dobru vijest.

A oni kažu - čemu premišljanje kada je najbolje imati i jedno i drugo. I psa i bebu! I to ne samo zato što su tako slatki dok su mali već zato što kućni ljubimci mogu da utiču čak i na bebino zdravlje prije nego što se beba uopšte rodi.

Prema studiji koju su radili stručnjaci sa Univerziteta Alberta u Kanadi, a u koju su uključili 700 novorođenih beba i njihovih majki, a studiju su sprovodili u razdoblju od tri godine.

Njome su htjeli da povežu uticaj kućnih ljubimaca na zdravlje ljudi, posebno djece, koja s njima žive. 

Međutim u studiju nisu bili uključeni samo mame i bebe koje žive s ljubimcima, već i oni koji ih nemaju, ili su ljubimci s njima živjeli prvih nekoliko meseci bebinog života. Čak su u obzir uzeli i zaključke od onih mama koje su za vrijeme trudnoće bile u svakodnevnoj blizini kućnih ljubimaca, ali njih nakon rođenja bebe više nije bilo.

A zaključak je iznenađujući. Naime, naučnici su proučavali uzorke stolica beba, pa su u njima našli dvoje izuzetno korisne crevne bakterije - Ruminococcus i Oscillospira - obje prisutne kod djece koja su bila izložena kućnim ljubimcima. A te dvije vrste crevnih bakterija imaju i dvije korisne prednosti - prva je povezana s puno manjim rizikom od gojaznosti kod male djece, a druga se povezuje kao prevencija od alergija, prenosi portal yumama.com.

Za ovu drugu pozitivnu stranu suživota s kućnim ljubimcima vjerovatno znate i od ranije, ali ono što je ova studija pokazala zanimljivo je još u jednom slučaju.

Naime, kućni ljubimci jako dobro utiču na zdravlje beba, čak i onih beba koje kada se rode stignu kući gdje nema životinja, ali ako je mama tokom trudnoće boravila dosta vremena u blizini kućnih ljubimaca već je samim time beba još u stomaku dobila ove spomenute dobre bakterije te samim time i prije rođenja stvorila blagu otpornost na ova dva spomenuta zdravstvena problema.

Izvor: B92

Ostale vijesti iz kategorije

 • 09:44
  17.9.2019.

  Institutu za javno zdravlje tokom avgusta ukupno je prijavljeno 425 osoba oboljelih od neke zarazne bolesti od kojih su, u odnosu na put prenosa, dominirale crijevne i respiratorne.

 • 09:40
  17.9.2019.

  Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić kazala je da će krajem septembra nastaviti razgovore s Vladom i Ministarstvom zdravlja od kojih će tražiti da se medicinskim sestrama i doktorima plate uvećaju od 150 do 300 eura.

 • 22:00
  16.9.2019.

  Bez obzira na to jedete li ih sirove ili termički obrađene, kruške su odlične za zdravlje.

 • 22:28
  15.9.2019.

  Oni koji barem dva puta sedmično spavaju popodne pomažu sebi u sprječavanju srčanog udara, rezultati su novog istraživanja objavljenog u British Medical Journalu.