Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
21:44
24.10.2020.

Kovid pozitivne majke ohrabriti da doje

Za vrijeme pandemije koronavirusa mnoge majke imale su dosta nedoumica, a jedna od njih je i ta da li smiju dojiti ukoliko su zaražene koronavirusom.


Međutim, preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je da pozitivne majke trebaju dojiti kako bi se održao kontakt koža na kožu, a da treba mjerama, poput pranja ruku i nošenja maske, smanjiti mogućnost prenosa respiratornim kapljicama virusa na dijete.

Dojenje i COVID-19 poteže za sobom još niz pitanja i potpitanja, poput toga koliko dojenje pogoduje širenju vrusa, kako se zaštititi i slično.

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da majke kod kojih postoji sumnja na infekciju koronavirusom ili kod kojih je infekcija već potvrđena treba ohrabriti da započnu s dojenjem ili da dojenje nastave.

Majkama je potrebno savjetovati da prednosti dojenja uveliko premašuju potencijalne rizike za prenošenje virusa.

Majci i bebi takođe treba omogućiti zajednički boravak tokom cijelog dana i noći kako bi upražnjavali kontakt koža na kožu, uključujući i takozvanu klokansku majčinsku njegu, posebno odmah nakon porođaja te tokom početka dojenja, bez obzira da li kod njih ili njihovih beba postoji sumnja na zarazu ili već potvrđena infekcija koronavirusom.

Jedna od nedoumica bila je i to da li se COVID-19 može prenijeti preko majčinog mlijeka.

"Virus COVID-19 do danas nije nađen u mlijeku nijedne majke sa suspektnim ili potvrđenim koronavirusom. Iz tog razloga, čini se da nije vjerovatno da se koronavirus prenosi preko mlijeka majke sa potvrđenim ili suspektnim koronavirusom. Istraživači nastavljaju da analiziraju mlijeko majki sa potvrđenim i suspektnim koronavirusom", smjernice su Svjetske zdravstvene organizacije.

Čak i onda ako majka ima potvrđen koronavirus, nakon porođaja novorođenče treba odmah staviti na majku i dojiti ga.

Prenošenje koronavirusa majčinim mlijekom i dojenjem nije zabilježeno. Dok doji, majka treba da se pridržava određenih
higijenskih mjera, između ostalog, i da nosi medicinsku masku, ako je dostupna, da biste smanjili mogućnost širenje kapljica sa koronavirusa na dijete.

Ovo je nekoliko higijenskih mjera koje se preporučuju majci koja doji, a kod koje je potvrđen COVID-19.

• često perite ruke sapunom i vodom i koristite sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola prije kontakta s djetetom,
• nosite medicinsku masku kada dojite, promijenite masku čim postane vlažna, upotrijebljenu masku odmah bacite, ne stavljajte ponovo istu masku, ne dodirujte prednji dio maske
• koristite sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola ili još jednom operite ruke sapunom i čistom vodom
• redovno čistite i dezinfikujte površine koje dodirujete.

 

Izvor: Klix

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:50
  17.1.2021.

  Zima može biti pravi neprijatelj vaše kože, posebno one na rukama, ukoliko je ne njegujete na pravi način, a kako da budete sigurni da vaša koža ima najbolju njegu pročitajte u nastavku:

   

 • 18:08
  17.1.2021.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile su analize i Institutu dostavile rezultate za 1362 uzorka na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 357 novopozitivnih slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2.

 • 10:17
  17.1.2021.

  Epidemiolog u penziji, prof. dr sc. Novica Vujošević saopštio je, u Jutarnjem programu TVCG, da je izuzetno važno da građani shvate da treba da prime vakcinu. 

 • 21:06
  16.1.2021.

  Pandemijsko vrijeme je mnoge inspirisalo na puštanje kose, ali to ne podrazumijeva izbjegavanje frizera, već redovito kraćenje vrhova. Puštanje kose ne znači da je jednostavno treba prestati šišati, već kako bi bila zdrava i lijepa, vrhove ipak treba kratiti jer oni pucaju, pa se ponekad čini kao da kosa uopšte ne raste.