Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
21:28
18.7.2019.

Koliko vitamina D dobijete za pola sata sunčanja?

Jeste li znali da tokom 30-minutnog izlaganja suncu koža proizvodi onoliko vitamina D koliko se može naći u 200 čaša mlijeka?

Ali, to nipošto nije sve. Jeste li znali da smo za vrijeme sunčanih dana bolje volje? Sunčevi zraci podižu nivo serotonina - hormona zaslužnog za dobro raspoloženje. Takođe su zaslužni i za sintezu vitamina D koji nas štiti, između ostalog od omekšavanja kostiju i osteoporoze, piše Cosmopolitan.

Naše tijelo stvara vitamin D kada na koži osjeti ultraljubičaste sunčeve zrake. Ljekari preporučuju 15 minuta izloženosti suncu bez zaštite, ali tačna količina sunca koja je potrebna određena je i nadmorskom visinom na kojoj se nalazimo, godišnjim dobom (količina UV zračenja), pigmentacijom kože, pa čak i vrstom zaštitne odjeće koju nosimo. Oko 90 posto 'sunčevog vitamina' dobijamo ovim putem.

Vitamin D pomaže jačanju kostiju i mišića i njegov nedostatak može da dovede do nevolja sa zdravljem. Neki od simtoma hroničnog manjka vitamina D su: slabost u mišićima, nizak prag bola, depresija i nagle promjene raspoloženja, variranje krvnog pritiska, umor, malaksalost i pospanost, kao i smanjena izdržljivost.

Naravno, sunce nije jedini izvor vitamina D, ali je jedan od najvažnijih. Nivo vitamina D se može popraviti i ishranom . U namirnice bogate vitaminom D spadaju razne vrste ribe, poput lososa, pastrmke, jaja, skuše, tunjevine, šargarepe ili haringe.

Vitamin D je u direktnoj vezi sa rastom i razvojem kostiju. Kod djece, adekvatan unos ovog vitamina je posebno važan.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:58
  24.1.2020.

  Od obične ogrebotine sve do težih povreda, ljudi pokušavaju da na razne načine ubrzaju zarastanje rana. Pravilan tretman može ubrzati zacjeljivanje do 50 odsto i smanjiti rizik od nastanka ožiljaka, kaže Rainer Wolber iz istraživačkog i razvojnog centra Beiersdorf AG.

 • 08:53
  23.1.2020.

  U periodu od 13. do 19. januara u Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje (IJZ) laboratorijskim putem potvrđeno je 16 slučajeva infekcije virusom gripa.

 • 08:48
  23.1.2020.

  Predlogom Zakona o ljekovima, koji je utvrdilo Ministarstvo zdravlja, propisano je da Vlada formira Institut za ljekove i medicinska sredstva koji će se baviti kontrolom kvaliteta, bezbjednosti i izdavanja dozvola za medikamente.

 • 08:26
  22.1.2020.

  Situacija po pitanju novog koronavirusa za sada nije opasna, a za sada nema razloga za brigu u Crnoj Gori, kazao je specijalista epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić.