Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
21:28
18.7.2019.

Koliko vitamina D dobijete za pola sata sunčanja?

Jeste li znali da tokom 30-minutnog izlaganja suncu koža proizvodi onoliko vitamina D koliko se može naći u 200 čaša mlijeka?

Ali, to nipošto nije sve. Jeste li znali da smo za vrijeme sunčanih dana bolje volje? Sunčevi zraci podižu nivo serotonina - hormona zaslužnog za dobro raspoloženje. Takođe su zaslužni i za sintezu vitamina D koji nas štiti, između ostalog od omekšavanja kostiju i osteoporoze, piše Cosmopolitan.

Naše tijelo stvara vitamin D kada na koži osjeti ultraljubičaste sunčeve zrake. Ljekari preporučuju 15 minuta izloženosti suncu bez zaštite, ali tačna količina sunca koja je potrebna određena je i nadmorskom visinom na kojoj se nalazimo, godišnjim dobom (količina UV zračenja), pigmentacijom kože, pa čak i vrstom zaštitne odjeće koju nosimo. Oko 90 posto 'sunčevog vitamina' dobijamo ovim putem.

Vitamin D pomaže jačanju kostiju i mišića i njegov nedostatak može da dovede do nevolja sa zdravljem. Neki od simtoma hroničnog manjka vitamina D su: slabost u mišićima, nizak prag bola, depresija i nagle promjene raspoloženja, variranje krvnog pritiska, umor, malaksalost i pospanost, kao i smanjena izdržljivost.

Naravno, sunce nije jedini izvor vitamina D, ali je jedan od najvažnijih. Nivo vitamina D se može popraviti i ishranom . U namirnice bogate vitaminom D spadaju razne vrste ribe, poput lososa, pastrmke, jaja, skuše, tunjevine, šargarepe ili haringe.

Vitamin D je u direktnoj vezi sa rastom i razvojem kostiju. Kod djece, adekvatan unos ovog vitamina je posebno važan.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:03
  18.1.2020.

  Uticaj kafe na zdravlje je višestruk i česta je tema mnogih naučnih istraživanja. Naučnici tvrde da kofein utiče na kreativnost tako što je smanjuje.

 • 21:59
  17.1.2020.

  U prazničnom periodu na stolu su dominirale kalorične namirnice u čijem konzumiranju tradicionalno pretjerujemo. Kako bismo sanirali posljedice prejedanja, potrebno je jelovnik obogatiti namirnicama koje će uspješno neutralisati masnoće u organizmu.

 • 21:52
  16.1.2020.

  Još su drevni Kinezi znali da konzumiranje čaše tople vode na prazan stomak ima brojne zdravstvene pogodnosti.

 • 21:58
  15.1.2020.

  Grupa međunarodnih istraživača sa Harvarda otkrili su da pet zdravih životnih navika mogu da obezbijede kvalitetniji i duži život za najmanje 14 godina kada je riječ o ženama ili 12 godina ukoliko govorimo o muškarcima.