Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:23
17.2.2019.

Koliko su zdravi dijetalni napici

Konzumiranje više od dva dijetalna napitka dnevno može da poveća rizik od infarkta, srčanih bolesti, pa ča i od razne smrti, pokazala je nova studija.

Novi istraživanje sprovedeno je Koledžu za medicinu “Albert Ajnštajn” u Njujorku, gdje je ispitivano više od 80.000 žena u prosječnom trajanju oko 12 godina.

Rezultati studije su pokazali da učesnice koje su konzumirale dva ili više dijetalnih napitaka dnevno – uključujući i gazirane i voćne napitke koji sadrže malo kalorija – imaju 23 odsto veći rizik od infarkta u poređenju sa onima koji su pili manje od jednog napitka nedjeljno, ili ih nisu uopšte pili.

Ovi napici, ispostavilo se, povećavaju i rizik obolijevanja od srčanih bolesti za 29 odsto, dok je rizik veći za 16 odsto od rane smrti.

Daljom analizom je utvrđeno da u svemu tome i gojaznost ima ulogu, i da je kod gojaznih učesnika ovaj rizik dva puta veći.

“Mnogi ljudi iz najbolje namjere, a posebno oni koji imaju višak kilograma ili su gojazni, piju niskokalorične zaslađene napitke, kako bi smanjili unos ukupnog broja kalorija. Naše istraživanje je pokazalo da vještački zaslađeni napici i nisu baš bezopasni i da velika konzumacija ovih napitaka ima veze sa povećanim rizikom od infarkta i srčanih bolesti”, kaže profesorka epidemiologije dr Jasmin Mosavar-Ramani.

Ona je istakla da, iako je studija sprovedena na ženama, ovi napici imaju sličan uticaj i na zdravlje muškaraca.

“Mi smo uradili studiju na ženama, od kojih su mnoge u post-menopauzi. Ali, druge studije su dokazale vezu između ovih napitaka i povećanog rizika od s infarkta i kod muškaraca”.

Uprkos rezultatima, autori podvlače da studija ne može stopostotno da dokaže uzročno-posljedične efekte između dijetalnih napitaka i zdravstvenih problema jer je zasnovana na izvještajima žena o tome koliko su napitaka pile, i nije uzeto u obzir koliko svaki od tih napitaka ima vještačkih zaslađivača.

“Ne znamo koje tačno vrste vještačkih zaslađivača su konzumirale, pa ne znamo ni koji od tih zaslađivača su štetni, a koji nisu”, objašnjava ona.

Izvor: Mondo.rs

Ostale vijesti iz kategorije