Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:04
16.4.2019.

Koji su najbolji i najgori trendovi u ishrani

Sve češći trendovi u ishrani mogu biti zbunjujući za mnoge, poput dijeta i prehrambenih proizvoda koji obećavaju sve: od čiste kože, gubitka kilograma pa do liječenja raka.

Kako bi razjasnio konfuzije u vezi s trendi zdravom hranom Huffpost zamolio je nutricioniste da daju kratak osvrt na neke trendove kada je riječ o hrani i procjenama koliko su oni dobri ili loši za ljudski organizam.

Poke

Ono što je dobro je havajsko jelo poke koje se pravi od sirove ribe. "Poke je jelo prepuno sastojaka koji su bogati hranjivim sastojcima", rekao je za HuffPost nutricionista Džonatan Valdez.

Njegov glavni sastojak je (obično) sirova riba, losos ili tuna, a obje su izvor omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12, magnezijuma, gvožđa i kalcijuma. Morske alge koje su takođe sastojak ovog jela. Bogate su jodom i tirozinom važnim za funkciju štitnjače.

Valdez trudnicama ne preporučuje konzumaciju sirove ribe.

Kurkuma

"Kurkuma je moćan antioksidans i dodaje se svemu, od prženog povrća do raznih supa. Hrani daje živopisnu žutu boju i pikantan ukus jelima", rekla je nutricionistica Natali Rico.

Rico je objasnila da kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, djeluje protivupalno i da može pomoći u ublažavanju artritisa i smanjiti rizik od razvoja Alchajmerove bolesti. Da biste povećali učinak kurkume, kombinujte je s crnim biberom.

Maća

Maća je vrsta zelenog čaja i sadrži više antioksidanata nego tradicionalni zeleni čaj. Takođe sadrži spoj koji se zove ECGC i koji može da doprinese doprinijeti oksidaciji masti tokom vježbanja. Sadrži i spoj L-teanin koji pomaže u smanjenju tjeskobe i nivoa stresa, a potiče opuštanje, bez pospanosti. Zbog toga je maća izvrstan izvor kofeina i izaziva budnost, opušta um i tijelo.

Sok od celera

Prije nego što svakog jutra počnete da pijete čašu soka od celera, imajte na umu da ova zdrava hrana vjerovatno neće spasiti vaš život.

"Nijedna hrana ne može izliječiti sve vaše bolesti, a tvrdnje da sok od celera može samostalno da izliječi rak i druge ozbiljne medicinske probleme nije dokazana ni u jednoj naučnoj studiji" rekla je nutricionistica Alisa Pike.

Celer sadrži vitamin K, flavonoide i polifenole, kao i ostalo povrće. Dakle, ni po čemu nije poseban.

Sok za detoksikaciju organizma

Iako detoksikacija puno obećava, rezultati nisu dugoročno održivi. Ovi sokovi i nisu tako dobri. Oni obično ne daju energiju niti hranjive sastojke koji su potrebne našem organizmu. Dijeta po kojoj treba deset dana komzumirati samo mješavinu soka od limuna, javorovog sirupa, kajenskog bibera i vode uopšte nije dobra za vaš organizam, jer ćete samo postati željni hrane, bićete razdražljivi i umorni.

Niskokalorični sladoledi

Ako ćete da jedete sladoled, onda jedite bez osjećaja krivice. U niskokaloričnim sladoledima nema ništa dobro jer često tjeraju ljude da jedu više od preporučene količine.

Agava

Za ovaj prirodni zaslađivač iz biljke agave, iako može biti bolja opcja od rafiniranih šećera, nutricionisti kažu da pretjerana konzumacija može uzrokovati probleme jetre, gdje se fruktoza metabolizira. Zbog toga potrošnja agavinog sirupa treba biti ograničena u našoj ishrani, baš kao i druge vrste šećera.

Ostale vijesti iz kategorije