Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
20:30
24.9.2020.

Kavarić o stanju u NK: U Domu zdravlja dovoljno timova, izostaje podrška građana

Nikšićki Dom zdravlja ima dovoljno kapaciteta i dovoljno timova, kazao je Nebojša Kavarić, direktor Doma zdravlja Podgorica.


 „Građani se mole da prvo koriste telefone, da se prvo konsultuju sa ljekarima preko telefona, dobiju savjet, budu određeni ili za testiranje ili za dolazak ili za preporuku higijensko-dijetetskog i terapijskog režima kod kuće, u zavisnosti od kliničke slike. Samo oni koji dobiju savjet da se jave u Kovid centar, nikako da ne idu odmah u bolnicu nego u Kovid centar na pregled. Nakon toga će dobiti kompetentan savjet i smanjićemo gužve i nepotreban pritisak da jedne iste pacijente pregledaju tri tima ljekara“, naveo je Kavarić koji je od strane Kriznog štaba određen da koordiniše Domom zdravlja Nikšić.

Čini mu se, kako je rekao, da raste svijest građana o ozbiljnosti situacije ali nedovoljno.

Istakao je da bi u zdravstvenom sistemu „bili najsrećniji da se na dvije sedmice uvede zabrana izlaska osim za neophodne potrepštine“, te da imaju osjećaj da se sami bore sa kovidom, a da podrška građana izostaje.

„Očekujemo od novoformiranih organa vlasti - Parlamenta da se uključi apelima, raspravama, pojačanjem informacija i apela sa autoritativnih mjesta da vide svi građani da svi društveni subjekti imaju konsenzus u tome da podržavaju zdravstveni sistem“, poručio je Kavarić gostujući u Dnevniku TVCG.

Ukoliko građani poslušaju apele, kako je kazao, to će pokazati ulice, kafići, sahrane...

„Naše bolnice imaju dovoljno kapaciteta, ali kako smo krenuli trenutno svi zajedno, bojim se da se bližimo ciframa od pola opterećenim kapacitetima od Kovida. Čini mi se da smo još na uzbrdici sa koje bi mogli da se vratimo ali svi zajedno iako cifre u nekoliko gradova rastu. Ne treba da testiramo izdrživost kapaciteta domova zdravlja svojom neodgovornošću, dodao je on istakavši da smo „ova tri dana ispunili uslove za proglašenje dana žalosti, da građani shvate šta se događa“.

Brojevi telefona na koje se građani u slučaju sumnje na zarazu virusom COVID-19 mogu javiti su 040 204-604 od 07-14h i 068 802 335 od 0-24h.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:44
  24.10.2020.

  Za vrijeme pandemije koronavirusa mnoge majke imale su dosta nedoumica, a jedna od njih je i ta da li smiju dojiti ukoliko su zaražene koronavirusom.

 • 17:15
  24.10.2020.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje i druge laboratorije koje se bave PCR dijagnostikom novog koronavirusa su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 743 uzoraka na novi koronavirus među kojima su ukupno registrovana 193 novopozitivna slučaja infekcije sa SARS-CoV-2i to iz sledećih opština:

 • 14:29
  24.10.2020.

  Pacijent star 70 godina preminuo je u nikšićkoj Opštoj bolnici zbog komplikacija izazvanih Kovidom-19.

 • 21:14
  23.10.2020.

  Sol ili natrijev hlorid (NaCl) vrši važnu ulogu u fiziološkim procesima i neophodna je za život i zdravlje. Sve tjelesne tekućine - krv, znoj, slina i suze - su slane.