Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:07
6.10.2019.

Kako ublažiti simptome gripa

Ukoliko bolujete od gripa, brzo bi mogle da djeluju i neke jednostavne mjere i brzo ćete osjetiti razliku.

"The Guardian" donosi pet savjeta kako biste efikasno mogli da ublažite simptome ovog uvijek neugodnog stanja.

Grip je zarazna bolest primarno respiratornog sistema koju uzrokuje virus koji se prenosi kapljicama u vazduhu nastalim kijanjem ili kašljanjem zaražene osobe, a ovo su neke metode kako možete sebi da pomognete kada se nađete u situaciji da ste se razboljeli od gripa.

Ukoliko počinjete da pokazujete ​​simptome gripa, možete pitati svog ljekara o ljekovima koji se izdaju na recept.

Postoje ljekovi koji djeluju tako što blokiraju enzim koji pomaže virusu da zarazi nove ćelije. Ovi ljekovi su najefikasniji ako ih uzmete u roku od 48 sati od prvih simptoma i mogu da skrate trajanje gripa za dan.

Posebno je važno zatražiti antivirusne ljekove ako imate stanja poput dijabetesa ili srčanih bolesti koje povećavaju rizik od komplikacija.

Odmarajte se

Istraživanje je pokazalo da optimalna količina sna održava imuni sistem zdravim i da je presudno za sposobnost tijela da održava adekvatan broj bijelih krvnih zrnaca i da se bori protiv infekcije. On takođe može da spriječi da u prvom redu ne dobijete grip, jer će tada tijelo moći da proizvede više antitijela kako bi odgovorilo na imunizaciju i zaštitilo vas.

Pazite šta jedete i pijete

Bilo da se radi o vrućoj supi, vodi ili voćnom soku, mnogi stručnjaci vjeruju da je važno piti najmanje osam šoljica tečnosti od 250 mililitara dnevno tokom jakog gripa. Uobičajeni simptomi gripa poput znojenja i curenja iz nosa povećavaju količinu vode koju vaše tijelo gubi, tako da zadržavanje unosa tečnosti sprečava dehidrataciju. Unosom tečnosti smanjujete mogućnost od gušenja, zaustavljajući nakupljanje sluzi u plućima, što može dovesti do upale pluća. Hrana s visokim sadržajem vitamina C, poput kivija i zelene paprike, kao i ona bogata antioksidansom beta karotenom, poput šargarepe, slatkog krompira i tikvica, može pomoći jačanju vašeg imunog sistema.

Zadržite optimalnu temperaturu i ostanite kod kuće

Zadržati toplo tijelo kada se prvi put pojave simptomi gripa pomaže organizmu da sačuva energiju za "imunološku borbu". Stručnjaci preporučuju da ostanete kući i da ne idete na posao, da se odmarate kako ne biste prenijeli virus na druge ljude. To takođe može da umanji rizik od razvoja komplikacija poput upale pluća.

Uzmite suplemente u dogovoru sa ljekarom

Istraživanja su pokazala da neki suplementi mogu smanjiti i trajanje i jačinu gripa jačanjem imuniteta, smanjenjem respiratorne sluzi i inhibicijom sposobnosti virusa da se umnožava, piše klix.ba. Nijedan preparat nemojte kupovati na svoju ruku već se konsultujte sa ljekarom.

Izvor: b92

loading...

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:04
  16.10.2019.

  Prema najnovijim podacima iz registra za HIV/AIDS Instituta za javno zdravlje, od početka epidemije 1989. godine do kraja 2018. godine, u Crnoj Gori je registrovano ukupno 277 osoba inficiranih sidom, od kojih je 136 u momentu otkrivanja infekcije bilo u stadijumu AIDS-a (imaju sidu).

 • 12:23
  16.10.2019.

  Vakcine protiv sezonskog gripa, za čiju isporuku je JZU Apoteke Crne Gore Montefarm potpisala ugovor sa dobavljačem FarmaLab Podgorica, a koje je trebalo da budu distribuirane do 15. oktobra još nijesu stigle i njihova isporuka se očekuje posljednje sedmice oktobra, kazali su iz ove zdravstvene ustanove.

 • 22:03
  15.10.2019.

  Postoje ljudi koji promovišu treniranje kao prvu stvar koju bi trebalo da uradite kada se probudite, međutim, to može da ima posljedice po zdravlje.

 • 21:58
  14.10.2019.

  Kada su u pitanju dobre potrošačke navike, brojna istraživanja dovode do toga da budemo zabrinuti oko skoro svega, od ispijanja kafe do korišćenja telefona.