Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:03
18.1.2020.

Kako kofein utiče na kreativnost i misaoni proces

Uticaj kafe na zdravlje je višestruk i česta je tema mnogih naučnih istraživanja. Naučnici tvrde da kofein utiče na kreativnost tako što je smanjuje.


Kreativna strana i maštovita rješenja kod ljudi često se javljaju kada prestanu da razmišljaju o određenom problemu i prepuste se mislima. Međutim, kofein sprečava da dođe do lutanja misli, kao ključnog dijela kreativnog procesa i "tjera" nas da se fokusiramo na obavljanje nekog konkretnog zadatka.

Problem kod ove teze je da se previše oslanja na slobodne misli u kreativnom procesu, što je važan dio, ali ne i jedini, prenosi N1.

Kreativni proces je sposobnost donošenja malih kreativnih odluka. Ali to je samo dio uspjeha. Osim kreativnih ideja važan je i napor kako bi se te ideje sprovele u djelo.

Drugi smatraju da bi kafa u tom slučaju mogla da bude korisna u kreativnom procesu jer potiskuje nepoželjne misli i pomaže fokusiranje na posao.

Pomaže da fokus ostane na jednom projektu i poslu koji radite, umjesto da maštate o stvarima koje biste mogli da radite umjesto toga.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:04
  22.2.2020.

  Avokado je jedna od omiljenih namirnica jer se može konzumirati na mnogo različitih načina, a budući da je veoma zdrav za organizam, nije ni čudo da je toliko popularan. Ipak, mnogi preskaču vrlo važan korak kada pripremaju jela sa avokadom, što može dovesti do razvoja bolesti.

 • 16:03
  22.2.2020.

  U Crnoj Gori je zbog koronavirusa pod nadzorom 29 osoba, kazao je Marko Bakić iz Instituta za javno zdravlje. On je potvrdio da je crnogorski državljanin koji se nalazi na brodu Diamond Princess u japanskoj luci Jokohama, prema najnovijim informacijama, zaražen virusom i kazao da će u najkraćem roku biti prebačen u nadležnu bolnicu na kopnu gdje će biti zadržan do potpunog ozdravljenja i oporavka.

 • 22:18
  21.2.2020.

  Kako bi spriječili virusne infekcije, ljekari savjetuju da je vrlo važna dobra higijena ruku. S obzirom na nedavno izbijanje koronavirusa, smjernice javnog zdravstva i dalje to ističu. Je li pranje ruku zaista toliko korisno u kontekstu epidemije? Novo englesko istraživanje sugeriše da jeste.

 • 08:42
  21.2.2020.

  Vlada razmatra više lokacija koje bi mogle da budu karantin za slučaj masovnog obolijevanja ili pojave slučajeva novog koronavirusa, a jedna od njih je i bivša vojna kasarna u ulcinjskom naselju Zoganj, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.