Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:06
9.8.2019.

Kako da spriječite i zaustavite štucanje kod beba

S jedne strane, štucanje kod beba je smiješno, ali sa druge strane, ponekad i uplaši novopečene roditelje. S obzirom na to da, kada je riječ o bebi, ne možete da pokušate trikove za prekid štucanja koji mogu da pomognu kod odraslih, morate da nađete neki nježniji način da pomognete svojoj bebi.

Štucanje kod beba je, kao i kod odraslih, izazvano kontrakcijama dijafragme, kada je dijafragma iritirana na neki način. Jedna studija je utvrdila da se kod beba štucanje najčešćejavlja ukoliko tokom hranjenja progutaju i dosta vazduha, mada je tačan uzrok nepozant.

Moguće je da će beba početi da štuca ukoliko je previše jela, ako je brzo jela ili je progutala dosta vazduha. U svakom slučaju, štucanje kod beba najčešće nije razlog za brigu. Ipak, ako se previše često dešava i beba vam djeluje uznemireno, to može biti znak nekog zdravstvenog problema.

Kako da spriječite i zaustavite štucanje

Prevencija je uvijek bolja od liječenja, tako da je najbolje da pokušate da spriječite štucanje. Hranite bebu češće, manjim obrocima, kako se ne bi prejela. Ako čujete glasan zvuk gutanja dok beba jede, provjerite da li dobro drži flašicu u ustima, da biste spriječili da se naguta vazduha.

Preporučljivo je i da flašicu držite pod uglom od 45 stepeni, ali i da češće podižete bebu da podrigne tokom hranjenja. Provjerite i da li je otvor na flašici dovoljne veličine – ako je preveliki, beba možda prebrzo jede, a ako je mali, moguće je da previše “vuče” da i izvukla mlijeko, a time uvlači i vazduh.

Ali, bez obzira što preduzimate sve mjere opreza, ponekad bebe svejedno počnu da štucaju. U tom slučaju, najbolje je da bebu zabavljate tako što ćete je ljuškati, a dobro je i da je držite u uspravnom položaju i da je blago masirate rukom po leđima.

Ukoliko beba štuca satima ili vam se čini uznemirenom, ako previše često štuca, vjerovatno nije loše da o tome porazgovarate sa ljekarom.

Izvor: mondo.rs

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:14
  19.8.2019.

  Kada se u avgustu privede kraju branje krupnih plodova pitome kupine, dobri poznavaoci ljekovitog bilja kreću put brda u potragu za sitnijim, gotovo crnim bobicama divlje kupine (Rubus fruticosus).

 • 21:46
  18.8.2019.

  Kukuruz je najzdravija ljetnja girckalica koja obara holesterol i jača nerve, a kukuruzna svila odličan je diuretik.

 • 22:13
  16.8.2019.

  Već decenijama se zna da zbog učestalog korištenja antibiotika bakterije mogu razviti otpornost na njih, ali izgleda da i druge vrste medikamenata, uključujući ibuprofen, takođe pojačavaju rezistenciju bakterija na antimikrobne ljekove, javlja "New Scientist".

 • 21:50
  15.8.2019.

  Institutu za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore, u julu je prijavljeno 312 osoba oboljelih od neke od zaraznih bolesti, koje podliježu obaveznom prijavljivanju.