Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
22:13
2.3.2021.

Imunitet se najviše jača u snu

Postoji opravdan razlog zbog kojeg ljekari preporučuju odmor kada ste bolesni. Tada je tijelo najspremnije za borbu protiv virusa i bakterija.


Tokom sna se smanjuje nivo hormona stresa i počinje borba protiv infekcije. Drugim riječima, spavanje i zdravlje su tijesno povezni, piše "Lepota i zdravlje".

Kako povećati efekat sna na imunološki sistem?

Studija objavljena u časopisu Journal of Experimental Medicine pokazala je da se ključna struktura koja pomaže T-ćelijama da se prikače na svoje mete dodatno aktivira tokom spavanja, što povećava njihovu efikasnost. T-ćelije su odbrambene ćelije koje pronalaze i uništavaju različite patogene.

Istovremeno, hormoni stresa, koji povećavaju zapaljenje u tijelu i ometaju rad T-ćelija, u snu su na najnižim nivoima. Tijelo tokom sna takođe proizvodi više citokina. Oni pokreću imunološki odgovor kada dođe do bolesti, što potvrđuje da san blagotvorno utiče na imunitet.

Da bi došlo do željenog efekta, noćno spavanje treba da traje od sedam do devet sati. Ako ne spavate dovoljno, proizvodnja citokina će biti poremećena.

Pored toga, nedostatak sna povećava zapaljenske procese u cijelom tijelu, što vas čini podložnijim hroničnim oboljenjima.

Naučnici ističu da je zapaljenje osnovni uzrok mnogih autoimunih bolesti (artritis, bolesti srca i dijabetes).

Kako poboljšati kvalitet spavanja?

Prije svega, budite dosljedni. Ustanovite rutinu i idite u krevet i ustajte u približno isto vrijeme. Ovo će postepeno pripremiti vaš um i tijelo za san i naučiti vas da se prirodno budite svakog jutra.

Pošto vaše navike utiču na imunološki sistem, počnite tako što ćete se adekvatno pripremiti za spavanje. Ne gledajte u ekran 45 minuta prije nego što se uputite ka krevetu i neka vaša spavaća soba bude hladna i mračna.

Ako i pored toga imate problema da zaspite, pokušajte da tokom popodneva praktikujete neke opuštajuće vježbe kao što su joga i pilates.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:01
  19.4.2021.

  Tridesetosmogodišnja porodilja preminula je u petak od posljedica korona virusa u Kliničkom centru Crne Gore, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

 • 18:03
  19.4.2021.

  U Crnoj Gori je do sada prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo 38.667 osoba, odnosno 6,2 odsto stanovništva, a drugu dozu 17.756 građana, objavljeno je na sajtu covidodgovor.me.

 • 16:15
  19.4.2021.

  Istraživanje na temu imunizacije mladh protiv virusa COVID-19 je pokazalo da čak 44,3 odsto mladih u Crnoj Gori ne želi da se vakciniše protiv COVIDA. Centar za afirmaciju i razvoj mladih je u periodu od 6. do 18. aprila ove godine sproveo pomenuto istraživanje, a koje je CARM sproveo u okviru kampanje “Zajedno protiv COVIDA”.

 • 15:12
  19.4.2021.

  Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović danas je sa saradnicima posjetila Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis, koji će u narednom periodu biti lokacija sa šest punktova za imunizaciju građana u borbi protiv koronavirusa, saopšteno je iz tog resora.