Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
21:51
10.8.2020.

Dva razloga zašto je san važan za mozak

Prema novom istraživanju sa “University of California - San Diego” spavanje je bitno iz brojnih razloga, prvenstveno jer daje imunološkom sistemu priliku da se oporavi i "popravi" sve što treba u tijelu.

Spavanje takođe može da bude presudno za našu sposobnost učenja kako starimo.

San utiče na sjećanje i pamćenje
Da bi sproveli ovu studiju, istraživači su simulirali i ispitali različita stanja mozga, posebno gledajući kako se nova sjećanja kodiraju tokom spavanja, i kako se održavaju stara sjećanja.

Na osnovu njihovih posmatranja neuronskih mreža tokom različitih stanja mozga, čini se da spavanje ima važnu ulogu u čuvanju novih sjećanja i spašavanju starih tako što ih reprodukuje, piše Mind Body Green.

"Sjećanja, čak i ona stara, spavanjem se stalno ažuriraju. Shvatili smo da se tokom ciklusa spavanja i stara i nova sjećanja spontano reprodukuju, što sprječava zaborav i povećava efekat prisjećanja", objašnjava vodeći autor studije dr Maksim Bazhenov.

Spavanje za neophodno za stalno učenje
Ovo otkriće bi prema dr Bazhenovu, moglo da objasni kako je mozak sposoban da sačuva toliko sjećanja i stalno prima nova.

Dok spavamo, određeni neuroni ponavljaće i kodiraće više sjećanja, i stara i nova.

"Svakodnevno učimo mnoge nove stvari, a ta sjećanja se takmiče sa onim starim. Spavanje omogućava različitim sjećanjima da koegzistiraju u mozgu", objašnjava dr Bazhenov.

Kako odrastamo, naša sposobnost da isprobamo nove stvari i kodiramo nova sjećanja ključna su za našu opštu dobrobit i kvalitet života.

Osim što su istakli koliko je važno imati dovoljno sna, istraživači kažu da se nadaju da će ovi rezultati podstaći više istraživanja koja se odnose na spavanje kao i pomoć različitih tehnologija koja bi mogla da poboljšaju pamćenje i učenje, posebno kako starimo.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:06
  27.9.2020.

  Hrana iz tzv. mediteranskog načina ishrane može pomoći mozgu da bude u dobroj formi bez obzira na godine, prenosi Krstarica.

 • 17:27
  27.9.2020.

  Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 545 uzorka na novi koronavirus.

 • 15:19
  27.9.2020.

  U Opštoj bolnici Nikšić trenutno je hospitalizovano 69 pacijenata, od kojih je osam životno ugroženo, saopšteno je iz nikšićke bolnice.

 • 22:05
  26.9.2020.

  Možete li zamisliti buđenje bez šoljice tople kafe?! Mi ne možemo i ne želimo, jer nema ništa ljepše nego započeti dan sa šoljicom ovog toplog crnog napitka, još ako znamo da kafa ima i mnogo dobrih učinaka na njegu kože, pa i kose, onda možemo reći i da nam je omiljeni saveznik za dobro raspoloženje i ljepotu.