Autor: onogost.me
Foto: rtcg.me
09:12
11.6.2018.

Dobrovoljno zdravstveno od 1. januara 2019?

Već dugo se govori o uvođenju dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Vlada se priprema da takav način primijeni već od prvog januara naredne godine.


Petnaest godina unazad u Crnoj Gori se razmišlja o uvođenju dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Dopunsko osiguranje se odnosi na isti paket usluga koji već sada imaju osiguranici u našoj zemlji, ali jedan dio njih ima obavezu plaćanja premije osiguranja.

Da se inicijativa pretoči u stvarnosti zamalo se nije dogodilo početkom godine kada je zakonsko rješenje iz Vlade stiglo do Skupštine.

Onda se Vlada predomislila i predlog Zakona povukla. Sada opet u tome govori,

“Sada već od 1. januara 2019. godine trebalo da počne način finansiranja, tako da 80 odsto zdravstvenih usluga osiguraniku se obezbjeđuju iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, dok se 20 odsto cijene zdravstvene usluge, odnosno zdravstvene zaštite, obezbjeđuje od strane osiguranika odnosno pojedinca”, kazala je Slađana Pavlović iz Ministartsva zdravlja.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, Sead Čirgić, kaže da bi uvođenje dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja trebalo da ima dva cilja.

“Jedan obezbjeđivanje dodatnih sredstava za finansiranje zdravstvenog sistema, a s druge strane da se obezbijedi veći kvalitet zdravstvene zaštite”, rekao je on.

Dakle, dopunsko osiguranje podrazumijeva da pokriće troškova zdravstvenog osiguranja u jednom dijelu finansiranja treba da se obezbijedi od strane samog pojedinca.

Inače, Crna Gora ima najmanje ulaganje u zdravstveni sistem u regionu. Mi izdvajamo 270 eura po glavi stanovnika, Hrvatska izdvaja 800 do 900 eura, a Slovenija recimo oko hiljadu i po eura po glavi stanovnika godišnje.

Milena Samardžić iz Sindikata doktora medicine kaže da je pitanje šta je cilj.

“Da li je cilj da saniramo dugove koje proizvodi zdravstveni sistem na ovakav način uređen, ovako neodrživ ili nam je cilj da riješimo problem, da ga stavimo na neki stabilne noge”, kaže Samardžić.

Iz Ministarstva kažu da je jedan od razloga obezbjeđivanje dodatnih izvora finansiranja za zdravstveni sistem.

 

Izvor: rtcg.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:43
  20.2.2019.

  Salata ne spada na listu hrane koja se konzumira za doručak te se ljudi uglavnom fokusiraju na jaja, viršle i slične stvari. Međutim, nutricionisti sve češće skreću pažnju na salate te savjetuju da ih što više konzumiramo, jer su odlične za početak dana.

 • 21:41
  19.2.2019.

  Usamljenost je štetna po organizam koliko i pušenje 15 cigareta dnevno, navodi se u istraživanju “Svjetski globalni rizici 2019.” Svjetskog ekonomskog foruma.

 • 22:23
  17.2.2019.

  Konzumiranje više od dva dijetalna napitka dnevno može da poveća rizik od infarkta, srčanih bolesti, pa ča i od razne smrti, pokazala je nova studija.

 • 19:23
  17.2.2019.

  Zavod za transfuziju krvi uveo je elektronski karton za dobrovoljne davaoce krvi koji će, kako su kazali, davaocima obezbijediti veću komfornost, a administrativne procedure svesti na minimum.