Autor: onogost.me
Foto: Pixabay
22:21
20.8.2019.

Da roštilj bude savršen, a meso meko i ukusno

Razbacati komade mesa po roštilju može svako, ali ga samo rijetki znaju ispeći baš onako kako treba.


Bez obzira na to da li ste pravi majstor za roštilj ili to radite mehanički, savjeti koje vam donosimo sasvim sigurno će vam pomoći da vas sljedeći put svi koji budu probali vaše đakonije – pohvale.

Na meso stavite kocku leda

Pitate se zašto bi iko zabijao led na meso dok se ono prži? Odgovor je vrlo jednostavan – da se ne presuši. Oblikujte pljeskavice, a zatim stavite malu kocku leda u sredinu. Ona će meso držati vlažnim i čuvati ga da se ne presuši. Ovaj sjajan trik je na društvenim mrežama podijelio jedan poznati svjetski kuvar.

Roštilj očistite komadom luka

Luk je prirodno dezinfekciono sredstvo – stavite pola glavice crnog luka na viljušku i njome dobro premažite rešetke vrućeg roštilja. Ako pečete na roštilju na drva, luk jednostavno na kraju ubacite unutra.

Usitnite svjež ruzmarin

Njime pospite meso. Ne samo da je super izgleda već daje odličan ukus i miris mesu i povrću. Za roštilj ne koristite suve biljne začine jer još više isušuju meso.

Ispod plodova mora stavite kriške limuna

Naravno, limun najbolje ide uz ribu, ali on se slaže sa svim morskim plodovima. Jednostavno ga isijecite na kolutove i poslažite ispod ribe ili morskih plodova koje pečete – neće se zalijepiti, a ukus će biti odličan.

Roštilj održavajte na dvije temperature

Najvažnije pravilo roštiljanja je da vam ništa što na njemu pečete ne zagori: jednu stranu roštilja zato držite vrućom, za ono što treba da se ispeče, a drugu toplom, taman da na njoj možete držati gotovu hranu da se ne hladi, ali pazite da ne stoji dugo da se ne presuši, da na kraju sve ne upropastite.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:11
  15.2.2020.

  Jedan od najstarijih kineskih lijekova ubai napravljen je od suvih šljiva. Ovaj lijek ublažava simptome mučnine, groznice i kašlja.

 • 22:02
  14.2.2020.

  Mrkva je jako ljekovito povrće puno zdravstvenih blagodati. Osim toga što je zdrava, mrkva je ukusan dodatak jelima, a čorbice, supe i gulaši su bez nje jednostavno nezamislivi. Mrkva pospješuje zdravlje kože, očiju, probave i kostiju.

 • 08:08
  14.2.2020.

  Obuhvat imunizacije djece rođene u posljednje dvije-tri godine i dalje je jako nezadovoljavajući, veliki je procenat najmlađih koji u ovom trenutku nijesu adekvatno zaštićeni od najopasnijih zaraznih bolesti, upozorio je pomoćnik direktora za medicinska i javno zdravstvena pitanja u Institutu za javno zdravlje Senad Begić.

 • 21:48
  13.2.2020.

  Postoje osobe koje ne mogu da zaspu, a da prethodno nisu pročitali makar jednu stranicu neke knjige.