Autor: onogost.me
Foto: Ministarstvo zdravlja
14:37
19.9.2018.

Crna Gora pohvaljena za rezultate imunizacionog programa

Glavni zdravstveni izazov u Evropi je borba protiv hroničnih nezaraznih bolesti, odnosno uzročnika koji ih izazivaju, poručeno je sa 68. sjednice Regionalnogkomiteta Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, koji se održava u Rimu od 17. do 20. septembra 2018. godine.


Ovom sastanku prisustvovala je i crnogorska delegacija koju predvodi ministar zdravlja Kenan Hrapović.

“Regionalna direktorka SZO za Evropu Zsuzsanna Jakab kazala je da su zabrinjavajući podaci o usponu hroničnih nezaraznih bolesti, te da je
investiranje u zdravlje i prevenciju najbolji odgovor na sve rasprostranjenije uzročnike koji ih izazivaju. Istaknuto je da je povećan trend gojaznosti u evropskom regionu, posebno među školskom populacijom, te da zemlje moraju imati intersektorski pristup u rješavanju ovog problema”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kao primjer, zdravstveni stručnjaci su naveli sve češću dostupnost nezdrave hrane u školama, kao i manjak fizičke aktivnosti, koja se posebno odnosi na mlađu populaciju.

Iz SZO su posebno apelovali na evropske zemlje da regulišu upotrebu alkohola, kao i pretjerano konzumiranje duvanskih proizvoda, koji su takođe najčešći uzročnici hroničnih nezaraznih bolesti.

“Regionalni komitet u Rimu bio je prilika i da se ukaže na važnost imunizacije, a Crna Gora je pohvaljena za izuzetne rezultate u toj oblasti. Hrapović je kazao da je posebno zadovoljan činjenicom da su građani Crne Gore prihvatili savjete zdravstvenih vlasti i izabrali imunizaciju, zbog čega, kako je dodao, nije izgubljen nijedan život, iako je region usljed velike epidemije morbila brojao desetine žrtava”, ističe se u saopštenju.

Hrapović je na marginama Regionalnog komiteta sa dr Jakab razgovarao o crnogorskoj kandidaturi u Stalnom komitetu te organizacije, kao i predstojećim aktivnostima u skladu sa prioritetima definisanim dvogodišnjim Ugovorom između Ministarstva zdravlja Crne Gore i SZO za Evropu.

Održan je sastanak i sa dr Hansom Klugeom, direktorom Divizije za jačanje zdravstvenih sistema.

“Tokom susreta, dogovorene su konkretne aktivnosti na reformi primarne zdravstvene zaštite, kao i jačanju sistema hitne medicinske pomoći u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju.

Sjednicu u Rimu otvorili su premijer Italije Guzzepe Conte, ministarka zdravlja te zemlje Giulia Grillo, generalni direktor SZO dr Tedros Adhanom Ghebrezesus i regionalna direktorka SZO za Evropu Zsuzsanna Jakab.

 

izvor: CdM

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:49
  23.3.2019.

  Kurkuma je trenutno jedan od najrasprostranjenijih začina na svijetu, piše stil.kurir.rs. Ljudi je uglavnom koriste u kuhinji zbog njenog jedinstvenog ukusa, ali se već vjekovima koristi u alternativnoj medicini. Takođe, njena boja je jedinstvena.

 • 11:28
  23.3.2019.

  Nacrtom novog zakona o zdravstvenom osiguranju predviđeno je da trudnice, da bi dobile pravo na bolovanje, moraju raditi kod istog poslodavca minimum dva mjeseca. Time će se, kako za Vikend novine kaže direktor Fonda zdravstva Sead Čirgić, smanjiti mogućnost zloupotrebe ovog prava.

 • 22:03
  22.3.2019.

  Sok od breze je napitak koji se dobija direktno iz drveta breze.

 • 22:01
  21.3.2019.

  Jaja imaju lošu reputaciju, jer su bogata holesterolom, međutim njemački nutricionisti kažu da su zdravija nego što se misli, posebno za stariju populaciju.