Autor: onogost.me
Foto: Ministarstvo zdravlja
14:37
19.9.2018.

Crna Gora pohvaljena za rezultate imunizacionog programa

Glavni zdravstveni izazov u Evropi je borba protiv hroničnih nezaraznih bolesti, odnosno uzročnika koji ih izazivaju, poručeno je sa 68. sjednice Regionalnogkomiteta Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, koji se održava u Rimu od 17. do 20. septembra 2018. godine.


Ovom sastanku prisustvovala je i crnogorska delegacija koju predvodi ministar zdravlja Kenan Hrapović.

“Regionalna direktorka SZO za Evropu Zsuzsanna Jakab kazala je da su zabrinjavajući podaci o usponu hroničnih nezaraznih bolesti, te da je
investiranje u zdravlje i prevenciju najbolji odgovor na sve rasprostranjenije uzročnike koji ih izazivaju. Istaknuto je da je povećan trend gojaznosti u evropskom regionu, posebno među školskom populacijom, te da zemlje moraju imati intersektorski pristup u rješavanju ovog problema”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kao primjer, zdravstveni stručnjaci su naveli sve češću dostupnost nezdrave hrane u školama, kao i manjak fizičke aktivnosti, koja se posebno odnosi na mlađu populaciju.

Iz SZO su posebno apelovali na evropske zemlje da regulišu upotrebu alkohola, kao i pretjerano konzumiranje duvanskih proizvoda, koji su takođe najčešći uzročnici hroničnih nezaraznih bolesti.

“Regionalni komitet u Rimu bio je prilika i da se ukaže na važnost imunizacije, a Crna Gora je pohvaljena za izuzetne rezultate u toj oblasti. Hrapović je kazao da je posebno zadovoljan činjenicom da su građani Crne Gore prihvatili savjete zdravstvenih vlasti i izabrali imunizaciju, zbog čega, kako je dodao, nije izgubljen nijedan život, iako je region usljed velike epidemije morbila brojao desetine žrtava”, ističe se u saopštenju.

Hrapović je na marginama Regionalnog komiteta sa dr Jakab razgovarao o crnogorskoj kandidaturi u Stalnom komitetu te organizacije, kao i predstojećim aktivnostima u skladu sa prioritetima definisanim dvogodišnjim Ugovorom između Ministarstva zdravlja Crne Gore i SZO za Evropu.

Održan je sastanak i sa dr Hansom Klugeom, direktorom Divizije za jačanje zdravstvenih sistema.

“Tokom susreta, dogovorene su konkretne aktivnosti na reformi primarne zdravstvene zaštite, kao i jačanju sistema hitne medicinske pomoći u Crnoj Gori”, zaključuje se u saopštenju.

Sjednicu u Rimu otvorili su premijer Italije Guzzepe Conte, ministarka zdravlja te zemlje Giulia Grillo, generalni direktor SZO dr Tedros Adhanom Ghebrezesus i regionalna direktorka SZO za Evropu Zsuzsanna Jakab.

 

izvor: CdM

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:00
  19.7.2019.

  Konzumacija kafe mogla bi aktivirati odbranu tijela od masnoće, što je otkriće koje bi moglo služiti za borbu protiv gojaznosti i dijabetesa.

 • 21:28
  18.7.2019.

  Jeste li znali da tokom 30-minutnog izlaganja suncu koža proizvodi onoliko vitamina D koliko se može naći u 200 čaša mlijeka?

 • 22:21
  17.7.2019.

  Doktori su ljudima preporučivali more kao terapiju još od 18. vijeka. Poznati škotski ljekar Vilijam Bakan (1729-1805) je u svojim djelima redovno navodio medicinske benefite odlaska na more, a zahvaljujući njegovom uticaju sagrađeno je više bolnica na obalama mora.

 • 19:15
  17.7.2019.

  Građani su prošle godine potrošili preko 85 miliona eura na ljekove, pokazuju podaci 15 registrovanih veledrogerija, koji su objedinjeni u izvještaju Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS).