Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
09:11
28.2.2021.

Bulatović: Crna Gora posljednja u regionu u liječenju rijetkih bolesti

Ne postoji registar za rijetke bolesti, pa tako nema ni podatka koliko osoba u Crnoj Gori pati od njih, kazala je predsjednica Nacionalne organizacije za rijetke bolesti Crne Gore Nataša Bulatović. Ističe da je Crna Gora, kada je riječ o liječenju oboljelih od rijetkih bolesti na posljednjem mjestu u regionu.


“Kada je riječ o našoj organizaciji, mi imamo oko 150 čanova koji su registrovani kod nas, u našoj internoj bazi, ali  to nije konačan broj”, kazala je ona povodom Svjetskog dana rijetkih bolesti.

Bulatović je za Jutarnji program TVCG kazala da je bila u timu koji je radio na izradi registra i da je sada on rasformiran, te da ne zna šta će dalje biti.

“Mi se nadamo da će to uskoro ponovo početi”, kazala je ona.

Kazala da je član 58, koji je izbrisan iz zakona, podrazumijevao da bolesni dobijaju terapiju na određeni način.

“Uz određenu proceduru, na relaciji komisija, Ministarstvo, Vlada, odobravane su terapije koje nijesu bile na pozitivnoj listi. Međutim, od kada je izbrisan taj član, 2019. godine, oboljeli od rijetkih bolesti ne mogu da dobiju terapiju. Problem nastaje kod novooboljelih I tu dolazi do velike diskriminacije, jer se javlja i veliki broj djece. Mi se svim silama trudimo da se taj član zakona vrati, kako bi oboljeli ponovo dobili terapiju”, kazala je Bulatović.

Ističe da je Crna Gora, kada je riječ o liječenju oboljelih od rijetkih bolesti na posljednjem mjestu u regionu.

“Hrvatska je tu mnogo napredovala, Srbija takođe, Makedonija… Za Sloveniju da ne pričam. Hrvatska ima registar, Srbija kreće sa registrom. Položaj oboljelih kod njih je mnogo bolji”, kazala je Bulatović.

Izvor: rtcg.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:01
  19.4.2021.

  Tridesetosmogodišnja porodilja preminula je u petak od posljedica korona virusa u Kliničkom centru Crne Gore, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

 • 18:03
  19.4.2021.

  U Crnoj Gori je do sada prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo 38.667 osoba, odnosno 6,2 odsto stanovništva, a drugu dozu 17.756 građana, objavljeno je na sajtu covidodgovor.me.

 • 16:15
  19.4.2021.

  Istraživanje na temu imunizacije mladh protiv virusa COVID-19 je pokazalo da čak 44,3 odsto mladih u Crnoj Gori ne želi da se vakciniše protiv COVIDA. Centar za afirmaciju i razvoj mladih je u periodu od 6. do 18. aprila ove godine sproveo pomenuto istraživanje, a koje je CARM sproveo u okviru kampanje “Zajedno protiv COVIDA”.

 • 15:12
  19.4.2021.

  Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović danas je sa saradnicima posjetila Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis, koji će u narednom periodu biti lokacija sa šest punktova za imunizaciju građana u borbi protiv koronavirusa, saopšteno je iz tog resora.